2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Moszkva lángokban állt, az oroszok inkább felgyújtották, hogy ne jusson az ellenség kezére

Hirdetés

Moszkva lángokban állt, az oroszok inkább felgyújtották, hogy ne jusson az ellenség kezére

Kinek jut eszébe, hogy az orosz–ukrán háború idején színre vigye a Háború és békét, amely az 1803 és 1815 között vívott napóleoni háborúkról és az oroszok győzelméről szól? Boris Liješević rendező és a Belgrádi Nemzeti Színház társulata azonban négy-öt évvel ezelőtt kezdett beszélgetni arról, hogy bemutatnák Lev Tolsztoj monumentális művét, aztán az élet utolérte a művészetet, csak most nem az oroszok vívnak honvédő háborút.

Ezzel együtt a szerb rendező nem akar a színpadról ítéletet mondani. Számára az a fontos – ahogy a nagy sikerű előadás utáni közönségtalálkozón elmondta –, hogy bemutassa az élet teljességét, a makro- és mikrokozmoszt, vagyis a társadalmi hátteret és az egyén boldogulását is, az előadás egy pontján azonban, tehetnénk hozzá, hangsúlyosan kigyullad a MIR (Béke) felirat. 

A Nemzeti Színház közönsége álló ovációval és szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a belgrádi társulat produkcióját,

Hirdetés

és az előadást követő beszélgetésen is szép számban maradtak nézők, meghallgatni a rokonszenves alkotókkal folytatott beszélgetést.

net O Haboru es beke eorifoto-09

Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Háború

Pedig az előadás próbára is tehette volna a nézőket. Tavaly a moszkvai Vahtangov Állami Színház majd’ ötórás Háború és békét tett a színpadra, itt viszont csupán két órát írtak az ismertetőben, egy szünettel. Ehhez képest jóval tíz óra után ért véget az előadás, igaz, a szünet után maga Andrej Bolkonszkij herceg mondta a közönségnek: szóljanak a családjuknak, hogy a tervezettnél két órával később mennek haza, az előadás hossza ugyanis a színészek motivációjától függ – úgy látszik tehát, hogy a budapesti előadáson eléggé motiváltak voltak. A magyarul elmondott szöveget taps és nevetés fogadta.

Az előadás egészére jellemző volt egyébként, hogy a színészek kommunikálnak a nézőkkel: az elején magyar nyelvű narrációval indult a cselekmény, nem akarták ugyanis azt, hogy míg a színészek játszanak, a nézők a fejük felett futó magyar és angol szöveget figyeljék. Ezzel a kedves gesztussal máris megnyerték maguknak a közönséget, amely aztán végig ment velük. Ez fontos is volt, mert a rendezés koncepciójához hozzátartozott, hogy a színészek időnként előrejönnek a színpad szélére, kigyulladnak a nézőtéri fények, és hozzánk beszélnek, sőt kérdéseket is föltesznek.

Az egyik ilyen kérdés az volt, hogy a nézők szerint lesz-e valaha olyan, hogy nem dúl háború sehol a Földön:

Tudják, én hiszem, hogy eljön a nap, amikor nem lesz több háború. Mind együtt élünk majd békében, boldogan

– mondja Peter (Pierre) Bezuhov gróf. „Nem lesz több háború? Ereszd ki a vért az erekből és önts a helyébe vizet, akkor majd nem lesz. Mindig lesz háború!” – jött a színpadról a replika, a nézőtérről pedig leginkább csend volt a válasz. Csend, ami legalább ilyen sokatmondó.

Szerelem

A darab első felét a makrokozmosz, a napóleoni háború uralja, amikor férfiak indultak vérüket adni a csatába, bár erről leginkább elbeszélésekből értesülhetünk, a petrográdi nemesség és értelmiség előkelő szalonokban beszélget Napóleonról, Sándor cárról, Ausztriáról, Poroszországról, a közelgő háborúról. Érdekes színpadon is hallani, ahogy a franciás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/28/lev-tolsztoj-haboru-es-beke-belgradi-nemzeti-szinhaz-mitem-10.-szinhazi-olimpia-nemzeti-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

A Deadloch című új ausztrál sorozat nem sokáig cicózik a nézőjével, rögtön a nyitójelenetében lerántja …