2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Most megnézheti, ahogy a varrólányok Hitler beszédét hallgatják

Hirdetés

Most megnézheti, ahogy a varrólányok Hitler beszédét hallgatják

Ha érdeklődünk az olyan izgalmas magyar kortárs képzőművészek iránt, akiknek felettébb sokrétű munkásságát folyamatosan az újjal való kísérletezés jellemezte, akkor Lakner László szerteágazó életművének átfogó tárlatát feltétlenül látnunk kell. 

Ösztöndíjakkal Németországba

Lakner László 1936-ban, Budapesten született, 1974 óta Németországban él. A Képzőművészeti Gimnáziumban kezdte művészeti irányú tanulmányait, amelyeket később a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatott. Tanulmányútjai során járt Bécsben, Essenben és Berlinben, mindeközben számos elismerést kapott, és rangos ösztöndíjakat nyert el. Munkáival többször szerepelt a Velencei Biennálén, illetve az 1977-es kasseli Documenta során is láthatók voltak a művei. 1976-ban elnyerte a német kritikusok díját, 1998-ban Kossuth-díjat kapott.

Lakner a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozik, művészetét tematikus és stílusbeli sokrétűség, valamint a folyamatos kísérletezés jellemzi.

A tárlat széles körű betekintést nyújt a művész életművébe. Az ötvenes évek végének és a hatvanas évek elejének korai, szürnaturalista periódusától a pop arttal, majd a fotórealizmussal párhuzamba vonható új figuratív alkotásokon, illetve a hetvenes években alkotott konceptuális fotóműveken, könyvobjekteken keresztül a nyolcvanas évek során egyre expresszívebb karakterű, írásalapú festményekig, valamint a kilencvenes évektől napjainkig alkotott posztkonceptuális és szkripturális festményekig.

Hirdetés

Véget nem érő labirintus

2004 és 2005 között a Ludwig Múzeumban volt látható a Metamorfózis című kiállítás, azóta ez a legnagyobb jelentőségű, Lakner László életművét bemutató tárlat, amely ilyen alapos részletességgel mutatja be a művész pályáját.

Fehér Dávid kurátori és kutatói munkáját dicséri a tárlat, ugyanis Lakner életművéből írta a doktori disszertációját, tehát valóban szakértője a témának.

Lakner művészete igen reflektív, jellemző rá a társadalomkritika. Már maga a tárlat címe (Alter Ego) párhuzamba állítható a művekkel, hiszen Lakner előszeretettel helyezkedik bele történelmi eseményekbe, gyakran a kultúrtörténet meghatározó alakjaival azonosítja magát, ezzel történelmi és társadalmi helyzeteket megelevenítve. Érdekesség, hogy az Alter Ego címet a kiállításnak maga a művész adta.

Mi Kovács Edward kurátorasszisztens tárlatvezetésén vettünk részt, aki felkészült és lényegre törő bejárást tartott. Lakner pályájának korai szakaszában nagy hatással volt rá a hétköznapok egyszerűsége, tárgyai és motívumai. Ehhez a hangulathoz kapcsolható az 1960-ban készült Varrólányok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/16/debrecen-modem-eletmukiallitas-lakner-laszlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy …