2021. március 1., hétfőMa Albin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.01. Albin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Most a vendéglátósok vannak a vágóhídon

Hirdetés

Most a vendéglátósok vannak a vágóhídon

Egyre több hangot hallunk, ami a vendéglátás, turizmus és más szolgáltató iparágak válságos helyzetéről beszél. Ma, a pandémia idején, Budapesten mi a helyzet az éttermi szektorban?

A helyzet súlyos: egyelőre magunkra vagyunk hagyva. Az iparágat a vágóhídra küldte a jelenlegi helyzet. Még nem látható, ki éli túl közülünk. 

Ki hagyta önöket magukra?

Inkább azzal kezdeném, hogy kik nem: a törzsvendégek erejükhöz mérten, néha azon felül is kiállnak kedvenc éttermeik mellett, és ez felemelő érzés. Mi is több kampányt szerveztünk, amiben a segítségüket kértük, azaz annyit, hogy rendeljenek tőlünk. Korábbi árbevételeinkhez képest ez persze nem tudott jelentős forgalmat biztosítani, de a kötődést elmélyítette a vendég és étterem között, növelte ismertségünket, és erősítette a tudatos választást is. A döntéshozók eddigi intézkedései viszont nem fókuszáltak erre a területre. Az elhúzódó járványhelyzet miatt világossá vált: ha a kormányzat nem fordul gyorsan az iparág megmentése felé, később nem lesz pénzügyi befektető, aki hajlandó érdemi beruházásra. Elmennek máshova, vagy legalábbis más iparágba, ahol kisebb kockázatot futnak.

Hirdetés

Hlatky-Schlichter Hubert

Hlatky-Schlichter Hubert

Fotó: Sóki Tamás

Mi az, amit hiányol? Mi jelentene segítséget?

Ami bizonyos, hogy előzetes egyeztetés és tervezés nélkül nem tudunk újranyitni, és minél hamarabb visszatérni a normál működéshez. A tulajdonosok és a szakmában dolgozók egy része valahol takarít, vagy cementes zsákot cipel egy építkezésen. A munkatársak más iparágban dolgoznak átmenetileg, vagy végleg elhagyták a pályát, esetleg meghúzták magukat a szüleiknél vidéken. Egy száz főt foglalkoztató vállalkozást nem lehet úgy újranyitni, hogy két nappal előtte közlik, hogy na, mostantól változnak a szabályok. És nem csak az étteremről, vendéglátóiparról, hotelekről van szó, hanem egy teljes beszállítói láncolat is várja, hogy mi következik. A dolgozói létszámot megtartó éttermek kevés hozzájárulást kapnak nemzetközi összehasonlításban. Iparági képviselők megfogalmazták kéréseink, kérdéseink nagy részét, de egyelőre nincsenek válaszok.

Hogy élik meg a dolgozók a korlátozásokat?

Reményvesztetten. Nem látják a megoldást, és az időtávot sem. Nem tudjuk, hogyan működnek majd a vakcinák, mikor tudunk előrébb lépni. Az sem tiszta, milyen gyors lesz a járvány utáni felépülés. De idáig is több lépcsőben jutottunk el. Legelőször, közel egy évvel ezelőtt, szkeptikusan álltak hozzá: azt mondták, ez bennünket nem fog érinteni, felfújt ügy! Az első korlátozásoknál közelharcot kellett vívni a munkatársakkal nap mint nap: viseld a kesztyűt, nincs cigiszünet és kinti tartózkodás; meg kellett tanulniuk az új szabályok szerint működni. De ugyanúgy nem hallgattak az „atyai” tanácsra sem: takarékoskodj, legyen B-terved! Aztán egyik napról a másikra csapott át a hangulat a mind meghalunk-ijedtségbe. Nehéz volt ráhangolni őket, hogy érezzék is a veszélyt, de reálisan értékeljék a kockázatot. Ekkor már mindent a munkáltatótól várt a rendszer – hogyan oldjam meg az életemet így? Az én feladatom ekkor az volt, hogy mozgásban tartsam az egészet. Legyen forgalom, legyen munkalehetőség. Ha ekkor nem állok bele a legapróbb dolgok mindennapi operatív szervezésébe, akkor mára mindenemet elvesztettem volna.

Hogy reagáltak az első hullámban?

Tavasszal már a kormányrendeleti szabályozás előtt bezártuk az éttermeinket: nem jöttek a vendégek, nem voltak már turisták és a dolgozók is bizonytalanok voltak. Mentünk előre, és pillanatok alatt összehoztunk egy saját mobil alkalmazást, pár nap leforgása alatt megszerveztük a saját kiszállítást, hogy ne legyünk kiszolgáltatva senkinek. Kiszámoltam: ugyanannyiból jössz ki a végén, ha magad szállítasz, mintha piaci megoldással a nagy ételfutár-vállalkozásokhoz fordulsz. De így több munkahelyet tudsz megtartani. A kezdeti lelkesedés és izgalom helyét aztán idővel a fáradtság vette át, és a mindennapi nehézségek. Ennyi pénzből, amennyit keresnek a munkatársak, egy egyedülálló fiatal alig tudja eltartani magát Budapesten.

Pénzügyileg hogyan alakult ez a helyzet?

A későn és nem elégségesen érkező állami segítség hiányában az első szakasz óriási ütést vitt be az iparágnak. Ezek a vállalkozások jellemzően cash-flow alapon finanszírozásúak, nincs olyan tartalék, amivel biztos lábakon állnának egy ilyen helyzetben. És ezen a pár nyári hónap, az átmeneti nyitva tartás, sem változtatott. A korábbi évhez viszonyítva étteremtípus szerint nagyjából 5-20 százalék között volt a realizált árbevétel. Ráadásul a tavaly tavaszi, első lezárásba egy január-februárt követően csúsztunk bele, ami mindig az év legnehezebb időszaka.

És mi lesz, ha nyithatnak?

Mit vár most a dolgozó? Nyitás után ugyanazt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/02/22/etterem-megmentese-covid-valsag-kiosk-babel-schlichter-hubert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Esztergályos Cecíliát kínai vakcinával oltották be

Esztergályos Cecíliát kínai vakcinával oltották be

Az elsők között regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra a 78 éves Esztergályos Cecília, akinek teljesen …