2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mindig ott volt tettre készen, ahol ártani lehetett

Mindig ott volt tettre készen, ahol ártani lehetett

Hamisan vádoltunk meg bűnösöket

– állítólag sok évvel az atomtitkok kiadásával vádolt Julius és Ethel Rosenberg kivégzése után így értékelte Roy Cohn a történteket. Ügyészként Roy Cohnnak kulcsszerepe volt abban, hogy a Rosenberg házaspár mindkét tagja villamosszékbe került 1953-ban. A példátlanul súlyos ítélet (Ethel és Julius voltak az egyedüli amerikai civilek, akiket a hidegháború idején kémkedésért kivégeztek) kapcsán sokan beszéltek arról, hogy a kort jellemző kommunistaellenes hisztéria miatt kellett ezen a két emberen példát statuálni. A teljes igazság máig nem derült ki, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Julius Rosenbergnek voltak szovjet kapcsolatai, viszont az atomtitoknál jóval jelentéktelenebb információkat adhatott csak ki. Ethel Rosenbergnek pedig semmi köze nem volt az egészhez, teljesen ártatlanul végezték ki.

Több mint hatvan évvel később Julius és Ethel Rosenberg egyik unokája, Ivy Meeropol dokumentumfilmet készített Roy Cohnról, aki később ügyvédként csinált karriert. Nem a nagyszüleiről, nem a Rosenberg-perről, hanem Roy Cohnról forgatott. És bár a Zsarnok. Gyáva. Áldozat. Roy Cohn története című film sokat foglalkozik a Rosenberg-üggyel, mégiscsak Cohn alakját helyezi a középpontba, őt próbálja megérteni. Ez pedig egyáltalán nem könnyű feladat.

Roy Cohn alakja nemcsak a történelem iránt érdeklődőknek lehet ismerős. Tony Kushner drámaíró Angyalok Amerikában című színművében szintén ő az egyik főszereplő. A nyolcvanas évek Amerikájában játszódó történet fiktív szereplőkkel van tele, de a szerző beemelte közéjük Roy Cohnt, mert nála ellentmondásosabb figurát úgysem tudott volna kitalálni. A darabból 2003-ban készült minisorozat, ebben Al Pacino játszotta Roy Cohnt nagyszerűen. De nem kevésbé emlékezetes Kulka János Roy Cohnja sem, aki a Nemzeti Színház 2012-ben bemutatott Angyalok Amerikában előadásában játszotta az ügyvédet.

De mitől ilyen érdekes Cohn? Leginkább talán attól, hogy mindig ott volt, okosan, felkészülten, tettre készen, ahol éppen ártani lehetett.

A Rosenberg-per idején megdöbbentően fiatal, mindössze 23-24 éves volt. Nehéz eldönteni, hogy meggyőződésből vagy karrierizmusból akarta mindenáron villamosszékbe juttatni őket, a dokumentumfilm szerint mindkettő befolyásolta. Tény, hogy manipulálta a tanúkat és a bizonyítékokat. Ahogy az is tény, hogy emiatt, elmondása szerint legalábbis, semmilyen lelkifurdalást nem érzett. (Tony Kushner drámájában ez némileg másképp van, ott a haldokló Cohnt Ethel Rosenberg szelleme kísérti.)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/media/2020/07/09/roy_cohn_zsarnok_gyava_aldozat_dokumentumfilm_ugyved_rosenberg_per/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Andrew Lloyd Webber: Nevetséges lett a Macskák filmes változata

A Macskák című musical zeneszerzője a Sunday Timesnak nem éppen elismerően nyilatkozott a darab filmes …