2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Milyen 35 év után összeházasodni?

Hirdetés

Milyen 35 év után összeházasodni?

Mára mind a kommunikációs, mind a kapcsolattartási szokások annyira megváltoztak, hogy mostanra nehéz elképzelni egy olyan relációt, ahol a felek egy évben csak egyszer találkoznak, és mindig ott folytatják, ahol egy évvel azelőtt abbahagyták. Mára ez a vadromantika vagy a kiválóan meglovagolható színházi dramaturgia körébe sorolódna, bár kétségtelen, hogy az okostelefon-applikációkon, végeláthatatlan cseteken és folyamatos online jelenléten szocializálódott generációk el se tudják képzelni azt a sistergő izgalmat, amit egy hotelben való találkozás jelent a kedvessel egy év kihagyás után. Mindig ugyanabban a szállodában, ugyanabban a szobában, ugyanazzal a berendezéssel és szállodatulajdonossal. Csak mindig egy kicsit öregebben.

A vígjátékírás rutinos rókája, Bernard Slade Még egyszer, veled, ugyanitt című darabja a sokak által abszolvált Jövőre, veled, ugyanitt folytatása, s jelen pillanatban külön előnye, hogy Covid-sújtotta időszakunkban is játszható: elegendő két színész, a díszlet, a jelmez, és sokat még a képernyőn keresztüli színháznézés sem von le a dologból, hisz 

nem a körítés, a csinnadratta vagy a vizuális attrakció mozgatja a darabot, hanem a dramaturgia és a színészi játék.

Hirdetés

Az évente egyszer találkozó szeretők története folytatódik, kicsit idősebbek, kicsit fádabbak és recsegőbbek, de egyre jobban ismerik egymást, és bármennyire is két vektor mentén élik az életüket, egyre összecsiszoltabbak és bensőségesebbek a találkozásaik, s mintha ez a két vektor nem egymástól el-, hanem összetartana.

JovoreVeled IIIMG 7814 Vener

Fotó: Herbszt Véner Orsolya

A Pinceszínház verziója lehetett volna eggyel rövidebb, az elején picit leül a játék, emiatt gondolkodtam is, hogy lendüljek-e tovább a színészekkel és a végeláthatatlan légyottokkal, de aztán végül is Vári Éva továbblendített.

A darab elején, mikor mind ő, mind Harmath Imre ifjú ötveneseket játszanak, amikor a nőnél még egy kései gyerekvállalás is szóba jön, kicsit még meg kellett erőltetnem a fantáziámat, de ahogy haladunk előre az időben, a színészek valós kora egyre közelíti a szereplőkét.

Külön pikantériája a darabnak, hogy Vári és Harmath az életben is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/05/milyen-35-ev-utan-osszehazasodni-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Egyszerre két esztendő irodalmi termését díjazta ismét a hazai sci-fi-közösség. Hogy a 2020-as és a …