2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / „Mikor itt járt Tamás…!” – Cseh András emlékei édesapjáról

Hirdetés

„Mikor itt járt Tamás…!” – Cseh András emlékei édesapjáról

Cseh András felidézte néhány gyermekkori emlékét, és elmesélte

  • miért szeretett Kővágóörsön lenni,
  • miért hallgatta titokban apja dalait,
  • mit gondol a feldolgozásokról,
  • miről szól az indián álom.

Milyen kisgyermekkori emlékeket őriz édesapjáról?

Én oda születtem a Szent István körúti albérleti szobánkba, a főbérlő Lili néni is velünk élt a másik szobában, a vendégeket néha úgy kellett be- és kiszöktetniük a szüleimnek éjfél után. Menedéknek jó volt, de nem ideális apámék-fajta életmódhoz. Az akkor még nem divatos Káli-medencében, Kővágóörsön viszont arany életem volt, egymást váltották a vendégseregek, kutyák, gyerekek, éneklés, nemhogy pezsgett, forrt az élet.

Mai fejjel már tudom, hogy micsoda jó művésztársaság is járt oda, de mindenféle emberek megfordultak. Apám nagyon szeretett barátkozni, mamám is, aki remekül kézben tartotta a sok magasröptű, de néha széteső estét, és a háztartást. A nagy beszélgetésekből és világmegváltásokból csak kevésre emlékszem gyerekkoromból, de megmaradt az a hangulat, amely jelen volt közben.

Hirdetés

Cseh Tamás sem tudta…

Hogyan kezelte gyermek- és kamaszfejjel azt, hogy híres művész fia?

Azt, hogy az apám egyáltalán „híres”, viszonylag sokára vettem észre, valószínűleg mert nem viselkedett „híresemberesen”, meg mert egy gyereknek egyébként is az a normális, ami van. Amikor kamaszodtam, eltitkoltam, ahol lehetett, hogy ki fia borja vagyok, és ez így ment egész sokáig. Mikor tényleg tudatosult, hogy a dalok nemcsak valami háttérzene az életemhez, hanem vannak is,

TITOKBAN HALLGATTAM ŐKET A GALÉRIÁMON A WALKMANEMMEL, HOGY MÉG CSEH TAMÁS SEM TUDTA MEG.

De azért másképp kezdtem el nézni rá, meg Gézára (Bereményi Géza – a szerk.), és visszamenőleg Csengeyre (Csengey Dénes – a szerk.), aki hosszú ideig a szobámban lakott társbérlőként.

Mit gondol, amikor más előadó feldolgozásában hallja édesapja dalait?

Ezek a dalok a fellépéseken, élőben működtek igazán. Apám, mielőtt felment a színpadra, minden előadás előtt hosszú pokoljáráson ment át. Számára nem művészeti produkció, vagy akármi volt ez az egész. Mostanában sokszor megnézek egy beregszászi koncerten készült felvételt, amelyet Romhányi András készített. Pontosan látszik és hallatszik rajta, mire gondolok.

Időnként rendkívül jó színészek, művészek is éneklik a számait, lehet, hogy tehetségesebbek, talán még jobb emberek is mint ő, de nekem sajnos nyálasak a dalok nélküle, és az ő hozzáállása nélkül. Pár kivétel azért van, az egyik Másik János.

Erdélyi rokonok

Milyen képe van most róla, miből épült fel, hogy kezeli azt a rengeteg dolgot, amire mások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/22/cseh-tamas-cseh-andras-beremenyi-geza-koncertek–erdely-indian-interju-a-magyar-kultura-napja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

Nem kellett sokat várnunk, hogy egyre több film a pandémia időszakába helyezze el történetét. Az …