2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miklósa Erika: A nagypapám az utolsó lélegzetével is énekelt nekem

Hirdetés

Miklósa Erika: A nagypapám az utolsó lélegzetével is énekelt nekem

Egész éves „ünnepségsorozatot” tervezett ötvenedik születésnapja alkalmából, ami természetesen koncerteket jelent, de közbeszólt a vírus. Az operaházi előadások is elmaradnak, hogy kezeli ezt a helyzetet?

Elég alkalmazkodó típus vagyok, szerencsés tulajdonságom, hogy viszonylag rossz helyzetekből is megpróbálom kihozni a jót. Idén is rengeteg dolgom volt, illetve még most is van. Az operai tevékenységem mellett aktívan veszek részt a tehetséggondozásban. A Virtuózok, illetve a Partitúra műsorunk Batta András zenetörténésszel a Duna TV-n rengeteg munkát jelentenek. A Covid első hulláma alatt, amikor nem lehetett ide-oda szaladgálni, kifejezetten örültem, hogy végre otthonról dolgozhatok. A leállás határozottan jót tett a fizikai és a lelkiállapotomnak is.

Említette a Virtuózokat. A műsor idén nemzetközivé vált.

Ez nagy öröm számomra is, sok év és rengeteg tehetséges ember energiája, tudása van ebben is. Eleve hittem benne, hogy nemzetközi viszonyok között is sikeres lesz, hiszen a klasszikus zene nincs nyelvhez és határokhoz kötve. Az viszont döbbenetes felismerés volt számomra is, milyen magas színvonalon működik a magyar alapzenei oktatás. Ez nagyon fontos annak, aki hivatásos muzsikus szeretne lenni. Ha az alapok nincsenek rendben, nem lehet biztonságosan építkezni, el lehet felejteni a nagy ívű karriert.

Hirdetés

A tehetséges magyar zenészekre külföldön is felfigyeltek?

A Virtuózok nemzetközivé tétele hosszú, sokéves munkafolyamat, ma már tekintélyes nemzetközi művészek, szakemberek álltak mellé, akik hitelesítik a formátumot. Elsősorban Plácido Domingóra gondolok, a világhírű énekesre, karmesterre, akinek mégis az emberségét említeném meg először. Számos komoly külföldi befektető csatlakozott a projekthez, akiknek a magyar komolyzenei oktatás színvonala garantálta, hogy ez egy jó befektetés.

Plácido Domingót szintén elsodorta a Me Too vihar. Ön nemcsak kiváló művész, de igen dekoratív nő is, aki a világ legjelentősebb színpadain, a legnagyobb művészekkel, rendezőkkel, karmesterekkel dolgozott. Sosem érték atrocitások?

Nem volt igazán komoly problémám ilyen dolgok miatt. Kiálltam magamért mindig. Erre neveltek. Egyébként voltam nagyon szegény is, de akkor is karakán maradtam. Ha valaki közeledni akart felém, elég határozottan tudtára adtam, hogy kapcsolatban, házasságban élek, fontos, hogy a tükörbe tudjak nézni, és a másik szemébe. Plácido Domingót barátomnak tekintem, úgy ismerem, mint egy hihetetlenül nagy művészt és kiváló embert.

Akinek nincs pénze, annak legalább tartása legyen?

Nyilván nem ilyen egyszerű. Én sem lettem hollywoodi sztár, de szakmailag mindent elértem, sőt, sokkal többet, mint amiről a pályám elején álmodoztam.

Az éneklés nagyon komoly fizikai teljesítmény is. Mennyire határozta meg a művészi karrierjét, hogy fiatalon élsportoló volt?

Nálam ez a kettő nem is igazán választható szét. Tulajdonképpen folytattam a sportolói karrieremet, amikor a felfedező tanárom, dr. Maday Lilla, aki egy esküvőn hallott énekelni, egy Demjén Rózsi-szám alapján megállapította, hogy a világ legjobb Éjkirálynője lehetnék.

Ami be is igazolódott.

Igen, ez a szikra kellett hozzá. Tinédzserként nagyon sok bajom volt magammal. Bajom volt a testemmel, jött a sérülés is, ami után nem sikerült rehabilitálódni. Főleg mentálisan, nem tudtam, hogy folytassam. 

Amikor a szikra begyulladt, megint volt célom, ismét dolgozhattam, hogy valamiben a világ legjobbja lehessek.

Megkérdeztem Maday tanárnőtől, mit kell ezért tennem. Azt mondta, legyek olyan szorgalmas, mint amilyen a sportban voltam. Ez menni fog – válaszoltam, és megint elkezdtem érezni magamban az erőt, amit elvesztettem a sérülésem után.

Lehet, hogy a sikeres emberek egyik legfontosabb tulajdonsága a nagyon jó kudarctűrő képesség, képesek felállni, újrakezdeni?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/27/miklosa_erika_a_nagypapam_az_utolso_lelegzetevel_is_enekelt_nekem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokan nem is tudják, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek

Sokan nem is tudják, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek

Misurda Ágnes olyan nő, aki mindennap úgy ébred, hogy kész megváltani a világot, ha kell. …