2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miért unt rá Hollywood a szexre?

Hirdetés

Miért unt rá Hollywood a szexre?

Válaszúthoz érkezett a hollywoodi filmipar. Az elmúlt 15 évben mind a romantikus vígjátékok, mind a szexjelenetekkel teli filmek hanyatlásnak indultak, már-már teljesen eltűntek a színről.

A sztárgyár puritán hozzáállása nem új keletű jelenség. Hollywood első önkorlátozó szabálygyűjteménye 1932-ben lépett életbe, és 1968-ig volt hatályban. A szabálygyűjtemény nagy része az erőszak és a házasság előtti kapcsolatok betiltására fókuszált, ugyanakkor még a házaspárok együttlétének bemutatását sem engedélyezte. A kódex puritán erkölcsisége előtérbe helyezte Marilyn Monroe erotikus vígjátékait, és csábító cselekedetté tette Bette Davis cigarettázását.

Szexuális töltetű filmek mindig is készültek, a meztelenség és a klasszikus értelemben vett szexjelenetek azonban a mainstream médiában az 1960-as évekig nem léteztek. Ám napjainkban nemcsak a szex van „kizárva”, hanem sokszor az érzékiség is. 

Hirdetés

Siker, de milyen áron?

A kasszasiker filmekre alapozó stúdiók nem rajonganak a kimondottan felnőttekhez szóló filmekért, hiszen az ipar azt feltételezi, hogy a szuperhősös, harcjelenetekkel megspékelt alkotások sokkal inkább megszólítják a nemzetközi közönséget, mint a bonyolultabb, specifikus cselekményű drámák. A szexuális töltetű történetekre éhes közönség egy része a kábeltévé és a streamingszolgáltatók – és persze az online pornó – felé fordult. 

Egy mozifilmben a néző ideális esetben nem unalmas és gépies szexvideót kap, mint bármelyik pornóoldalon szörfölve. Ha a közönséget megfosztják egy igazán jó szexjelenettől, azzal megfosztják a mozizás legnagyobb élményétől, vagyis a filmnyelvi szépségektől, az érzéki és művészi szórakoztatástól. Mi több, ostobaság úgy tenni, mintha egy olyan világban élnénk, amelyből teljesen hiányzik az emberi lét egyik alapvető eleme és örömforrása. 

Paul Verhoeven 2016. május 21-én

Paul Verhoeven 2016. május 21-én

Fotó: Stephane Cardinale – Corbis / Corbis / Getty Images

Annak ellenére, hogy Európában mindig is divatos volt a szexábrázolás, a mainstream amerikai és brit filmipar kevésbé hagyatkozik a szexuális töltetű alkotásokra. A cannes-i filmfesztiválon idén bemutatott francia–holland koprodukció, a Benedetta rendezője, Paul Verhoeven a Varietynek adott interjúban úgy fogalmazott:

Hollywood elmozdult a puritanizmus irányába. Szerintem az Egyesült Államokban félreértés van a szexualitással kapcsolatban. A szexualitás a természet leglényegesebb eleme. Mindig csodálkozom azon, hogy az embereket sokkolják a szexjelenetek.

Verhoeven úttörőnek számított az erotikus thrillerek terén. Olyan filmrendező, akit kezdettől fogva érdekelt a szexualitás. Noha szülőhazájában, Hollandiában az 1970-es évek végén kezdett filmeket készíteni, a hollywoodi mainstream felé mozdulása ellenére is megőrizte a határokat feszegető ízlését. A 17. századi leszbikus apácákról szóló Benedettáról pedig legyen elég annyi, hogy a férfi tudja, mitől döglik a légy (szexjelenetek terén…)

Kate Hagen írónő 2019-ben végzett kutatása alapján megállapította, hogy jelenleg kevesebb szexjelenet van a mainstream filmekben, mint az elmúlt 50 évben bármikor. A 2010 és 2019 között bemutatott 148 012 játékfilmnek csak 1,21 százaléka tartalmaz szexet. Ez az arány az 1960-as évek óta nem volt ilyen alacsony. Az 1990-es években, az erotikus thriller virágkorában az összes film 1,79 százaléka tartalmazott szexjeleneteket. Ez a félpontos csökkenés hatalmas különbség, tekintve, hogy a 2010-es években majdnem négyszer annyi filmet mutattak be, mint az 1990-es években.

Általánosságban véve elmondható, hogy az amerikai filmművészet alig több mint egy évszázad alatt elsiklott a puritanizmus irányába, még úgy is, hogy a társadalom alapvetően sokkal nyitottabbá vált a szexualitással és a szexuális diskurzussal kapcsolatban. Hagen szexjelenetekkel foglalkozó tanulmánya egyértelműen ezt sugallja, azonban érdemes megjegyezni, hogy statisztikái csak a szex szó szerinti ábrázolására vonatkoznak, nem pedig a nyers érzékiségre vagy az arra célzó jelenetekre (egy szaténruha levetésére vagy egy gömbölyű barackba harapásra).

Annak ellenére, hogy a felmérések szerint kevesebb szexjelenet van a filmekben, mint az előző évtizedekben, a Twitteren és más közösségi platformokon egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy a mainstream filmbeli szexjelenetek a történet szempontjából feleslegesek, ezért mellőzni kell őket.

Racquel S. Benedict szerint másról van szó. A szerzőnő nemrég a modern kasszasiker filmekről úgy fogalmazott, hogy azokban „mindenki gyönyörű, de senki sem kanos”. A filmsztárok még soha nem voltak ennyire visszafogott, cizellált és istenszerű alakok. Ugyanakkor ha a színészek egy Marvel- vagy DC-szuperhős bőrébe akarnak bújni, muszáj ilyen karaktereknek lenniük. 

Az olümposziakkal ellentétben ezek az istenek ritkán esnek egymásnak, és filmjeik többnyire a korai serdülőkori élményeknek, mintsem a felnőttlét huncutságainak hódolnak: a szexualitás tulajdonképpen nem is létezik a szuperhősöknél. A legújabb Marvel-film, az Örökkévalók tartalmazza a franchise első szexjelenetét, bár a rövidsége és az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/14/miert-unt-ra-hollywood-a-szexre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Érkezik a várva várt új Sissi-sorozat

Érkezik a várva várt új Sissi-sorozat

Bő 65 évvel a Romy Schneider főszereplésével készült klasszikus filmtrilógia után új minisorozat meséli el …