2023. február 3., péntekMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?

Hirdetés

Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?

Január 21-én, szombaton debütál az Óbudai Társaskör új produkciója. A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsort az intézmény felkérésére Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész alkotta meg, párosuk mellett közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar.

A Himnusz születésének 200. évfordulójára íródott kötetlen hangvételű előadáson sokrétű információkhoz jut a közönség a Himnusszal és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Kiderül például, hogy

  • Mi volt a himnusz a Himnusz előtt?
  • Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő?
  • Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?
  • Miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula?
  • Miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a különböző rendszerek politikusainak, és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak?

Az óbudai premier másnapján, január 22-én, a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Hirdetés

A Radnóti Színház a magyar kultúra napján 17 órától legújabb bemutatóját, a Kályha Katit tűzi műsorára. Az előadás után beszélgetést tartanak, amelyen a címszereplő Kováts Adél mellett a rendezőt, Rusznyák Gábort, valamint a szerzőt, Szálinger Balázst és Visky András erdélyi magyar írót, drámaírót, dramaturgot, egyetemi tanárt is kérdezheti a közönség. 

Tizennyolc magyar alkotás három teremben, reggeltől estig a magyar kultúra napján az Urániában. Fesztiváldíjas munkák, közönségsikerek, animáció, természetfilm, köztük a tavalyi nézettségi toplistánkat vezető „irodalmi szerelmesfilm”, a Karinthy Frigyes és Böhm Aranka mozgalmas házasságát feldolgozó Frici & Aranka.

A Himnusz közös szavalására

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/20/magyar-kultura-napja-januar-22-programok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drog, alkohol, szupermodellek és szex a kádban

Drog, alkohol, szupermodellek és szex a kádban

A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál-győztes Måneskin azt énekli a Gossip című új számában, hogy üdvözlünk a …