2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miért nem lett Puskás Öcsi a Manchester United játékosa?

Hirdetés

Miért nem lett Puskás Öcsi a Manchester United játékosa?

Mindenki ott volt a Vörösmarty utcai intézet nagytermében, akinek idehaza valami köze van a spanyol futballhoz. Kezdésként Szöllősi Györgybe, Puskás Ferenc biográfusába botlunk, amint éppen gratulál Daniel Entrialgónak, a Puskás – második élet című regény szerzőjének, pár lépéssel arrébb Farkas Norbert, a Sport TV La Liga-specialistája beszélget Szente Vajkkal, a Puskás-musical rendezőjével, és a jelen lévő kollégák is mind kivétel nélkül a spanyol foci szerelmesei. 

Vitoriában születtem, ahogy a könyvemben is írom, hálás vagyok édesapámnak, Maurónak, amiért annak idején először levitt az Alavés stadionjába, a Mendizorrozába, de be kell vallanom, kisgyermekkorom óta a Real Madridnak szurkolok – mondta az Indexnek Entrialgo, aki szabadúszó újságíró, és a Forbestól a GQ-ig és az Esquire-ig megannyi neves lapnak dolgozott és dolgozik, emellett könyveket is ír; amelyek közül a legfrissebb a spanyolul Puskas címen megjelent, 379 oldalas, vaskos opusz. – Régóta foglalkoztatott Pancho személye, a köréje fonódott legenda, és őszintén szólva nem értettem, miért nem jelent meg még róla spanyol nyelvű könyv. Úgy éreztem, itt az ideje a hiánypótlásnak. 

A hiánypótlás remekül sikerült. Merthogy a Puskás – második élet fantasztikus korrajz is egyszersmind. Elröpít minket a Franco-diktatúra Spanyolországába, ebbe az ellentmondásos időszakba, abba az országba, amely – félfasiszta diktatúra ide vagy oda – befogadta Öcsit és megannyi magyar futballistát, köztük a legismertebbeket: Kubala Lászlót, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt. 

Farkas Norbert, Szente Vajk, Daniel Entrialgo, Galambos Ádám (b–j)

Hirdetés

Farkas Norbert, Szente Vajk, Daniel Entrialgo, Galambos Ádám (b–j)

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

A cím, a második élet abszolút logikus: Öcsi a világ labdarúgásában szinte egyedülálló módon képes volt 31-32 évesen egy második karrierbe fogni azok után, hogy 1945-től 1956-ig a földkerekség első számú futballsztárja volt – Magyarországon, a Kispest/Honvéd színeiben, az Aranycsapat kapitányaként.

És ez a második karrier legalább olyan csillogó és sikeres lett, mint az első.

A Real Madriddal sikert sikerre halmozott: ötszörös spanyol bajnok, négyszeres gólkirály, háromszoros BEK-győztes. És ami számadatokkal nem illusztrálható: a hatvanas, sőt a hetvenes és a nyolcvanas években, visszavonulása után is egész Madrid a lábai előtt hevert. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/11/miert-nem-lett-puskas-ocsi-a-manchester-united-jatekosa-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Már szerdán Szántó Balázs vette át Wunderlich József szerepét a Szerelmek városa című előadásban. Információink …