2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miért elviselhetetlenül fájdalmas a tarantula sólyom csípése?

Hirdetés

Miért elviselhetetlenül fájdalmas a tarantula sólyom csípése?

Ritka az olyan színházi darab, ami kétszereplős, fiatal női színészekre íródott, ráadásul a dráma írója is nő. A Darázs pont ilyen, amelynek budapesti bemutatója előtt volt az arútluK vendége Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke, hogy elmeséljék, mi köze van a darazsaknak a lelki traumákhoz.

Ugyanis létezik egy különleges darázsfaj, a tarantula sólyom, ami csípésével olyan erős idegmérget juttat áldozata szervezetébe, hogy az percekre lebénul. Állítólag ez a csípés okozza az egyik legnagyobb és legelviselhetetlenebb fizikai fájdalmat.

Az előadás többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy

a lelki traumák is lehetnek-e ennyire fájdalmasak.

Hirdetés

A két színésznő két különböző női karakter bőrébe bújik, akik iskolai osztálytársak voltak, és a történet szerint évekkel később találkoznak újból. Közben élték az életüket, de bizonyos, egymásnak okozott traumák hatása befolyásolta őket, amit mind a két nő másképp kezelt. Az egyikük inkább próbálta le- vagy elzárni a múltat, míg a másikuk ebben élt.

Elég izgalmas struktúrája van a darabnak, kicsit thrillerszerűen derülnek ki a múltbéli események, és ha ügyesek vagyunk, nem egyértelmű, hogy ki az áldozat ebben a történetben, és minden fordulat során a nézőben is változik, hogy melyik karakterrel empatizál

– mondja Sodró Eliza, aki a történet szerint egy kevésbé jómódú, négygyermekes édesanya.

Kiss-Végh Emőke karaktere a díszletre is hatással volt, ugyanis a rendező, Ördög Tamás és a díszlettervező, Balázs Juli ennek a szereplőnek a lakását – ami a darab helyszínéül szolgál − úgy álmodta meg, hogy kicsit a nő belső világát is megmutassa: púderrózsaszín bútorok, szőrös, puha szőnyeg.

Az iskolai zaklatás témája, mondhatni, „felkapott” manapság, viszont   ezzel a kérdéssel  leginkább tantermi előadások foglalkoznak, amelyek célzottan a gimnazista korosztályt érik el. A Darázs fiatal felnőtteknek és az idősebb generációnak egyaránt szól. Persze az lenne a legjobb, ha ezek a bántalmazások alapjáraton nem történnének meg, ám a felnőtteknek sem árt tisztában lenniük azzal, hogy gyermekeik milyen szituációknak vannak kitéve, illetve egy ilyen történet kapcsán a saját múltjukat is feldolgozhatják.

A néző a nyomozó

Bár az alapkonfliktus elég súlyos, fontos megemlíteni, hogy szórakoztató előadásról van szó, ami tele van fordulatokkal. A darab bemutatóját már megtartották a Kőszegi Várszínházban, és a visszajelzések alapján nézőként nagyon lehet izgulni az előadás alatt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/17/arutluk-podcast-sodro-eliza-kiss-vegh-emoke-darazs-bemutato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Író, rendező és most már színész is, aki persze magát játssza el. Ez új alkotói …