2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Miért a mi zsebünkben turkálnak, így is mi kapjuk a legkevesebbet!

Hirdetés

Miért a mi zsebünkben turkálnak, így is mi kapjuk a legkevesebbet!

A címben olvasható kérdést egy ismert, neves magyar író felelte az Indexnek válasz helyett, amikor azt kérdeztük tőle, hogy szerinte mekkora volna az az méltányos összeg, honorárium, fizetség, amit egy megírt és kiadott regényért kellene kapnia. Százalékban.

Merthogy az írókkal folytatott háttérbeszélgetéseinken rendre elhangzik az, hogy ez az összeg, százalékban, méltánytalanul kevés.

Hirdetés

Lefordítva: ha egy könyv árát száz forintnak vesszük, a terjesztő abból elvisz 50-60 százalékot, míg az író csupán 6-7 százalékot lát belőle. A többi rész a kiadóé, amiből fizetni kell a szerkesztőt, a nyomdát, a tervezőgrafikust, a tördelőt, a korrektort, az olvasószerkesztőt.

Gondoltuk, utánajárunk annak, hogy a könyvpiac szereplői mit gondolnak erről, és azt tapasztaltuk, hogy ami egy magánbeszélgetésen evidenciának számít, vagyis panaszkodásnak, mindez, ha arccal és névvel kell vállalni, az írók sok esetben inkább az

  • „ugyan, hagyjuk már”,
  • a „tényleg nincsen ennél fontosabb téma?”,
  • „elmondom, mit gondolok erről, de nem szeretném, ha a nevem megjelenne”

formulák, és hasonló szabadkozó mondatok mögé bújnak.

Az egyik legőszintébb kifakadás így is a neves és híres író érdeme, a „Miért a mi zsebünkben turkálnak, így is mi kapjuk a legkevesebbet!”, éppen ezért úgy gondoltuk, összeállítunk egy kérdőívet, amit kifejezetten íróknak szántunk, és amiben – a többi között – megkérdezzük tőlük, hogy

  • tisztában vannak-e azzal, más országban mennyit kap egy író a regényéért,
  • elégedettek-e a mostani százalékos elosztási gyakorlattal,
  • ha változtathatnának az arányokon, hogyan tennék meg azt?

A kérdőívet több tucat magyar írónak elküldtük. Arra kértük őket, hogy ha a válaszadás számukra kellemetlen,  kitölthetik név nélkül is.

Olyan kevesen válaszoltak, ami alapján nem lehet statisztikát összeállítani,

arra a kérdésére viszont mindenki nemmel felelt, hogy Magyarországon meg lehet-e élni csak könyvírásból.

A kérdőíves válaszadók közül Szálinger Balázs vállalta a nevét. Ő úgy gondolja, hogy az lenne a jó gyakorlat, ha egy író a könyv árának 6-10 százalékát kapná meg. Neki nincsenek rossz tapasztalatai a kiadókkal, a fogyásjelentést rendszeresen megkapja. Szerinte egy könyv promotálásban a kiadónak és a szerzőnek is egyforma elánnal részt kell vennie, és egy könyvért 2-3 ezer forintnál többet nem kellene kérni. 

A kiadók szerint ők járnak rosszabbul

Ezt már Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke mondja. Szerinte nemcsak az írók honoráriuma alacsony, a kiadói dolgozóké is, sőt, ha lehet, utóbbiaké még alacsonyabb. Ha ugyanis egy könyv árából 50-55 százalékot visz el a terjesztés, vagyis a kereskedő, és 10 százalék a kiadói rezsi (bérleti díj, villanyszámla, szállítás, raktározás stb.), akkor marad 35 százalék minden egyéb kiadói költségre: a szerkesztő, a tervező, a korrektor, a tördelő, a tipográfus, a fordító díjára és a nyomdaköltségre.

És akkor még nem beszéltünk a PR-ról és a marketingről, amit nagyon kevés könyv mögé tesznek oda, pedig kéne, mert normális példányszámot csak megfelelő reklám esetén lehet elérni. Ezer példány alatt ugyanis nem éri meg kiadni egy könyvet.

Számításai szerint a szerzői honorárium 7 és 15 százalék között mozog, eladott példányszámtól függően sávosan szokták megkötni a szerződéseket. Ha illusztrátor is van, akkor ketten osztoznak ezen a százalékon, ami tovább ront a helyzeten. Jogköteles kép, műalkotás, több szerző tovább terheli a költségeket.

A jogdíjak mértéke mindenütt a világon hasonló, az író kapja az eladott könyv árából a legkevesebbet. Egy bestsellerszerző a szokásosnál magasabb jogdíjat is kialkudhat.

A terjesztők szerint ők járnak rosszabbul

Kovács Péter, a Libri vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy nem irreálisan magas-e a terjesztők 50-55 százalékos részesedése egy könyv árából, azt mondja, nemhogy magas ez az arány, de inkább alacsony.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/17/miert_a_mi_zsebunkben_turkalnak_igy_is_mi_kapjuk_a_legkevesebbet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Folytatódik a médiatörténeti kísérlet, kövesse velünk a Beethoven-nap esti koncertjeit

Folytatódik a médiatörténeti kísérlet, kövesse velünk a Beethoven-nap esti koncertjeit

A Concerto Budapest szombaton három koncerttel tiszteleg Ludwig van Beethoven emléke előtt. A zenekar mindhárom …