2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás?

Hirdetés

Mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás?

A kereszténység egyik legfontosabb ünnepe a húsvét, aminek szokásai ötvözték a pogány és liturgikus szertartásokat. Ennek oka, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget a kereszténység kialakulása előtt is szinte minden nép ünnepelte, Jézus feltámadásának megemlékezése pedig pont erre az időszakra esett.

De hogyan jön a Jézuskához a nyúl és a tojás?

Hirdetés

A kérdés inkább az, miért maradhattak a főszereplői ennek az ünnepkörnek, erre a válasz pedig egyszerű. A termékenység és az újjászületés jelképei, egyszerre szimbolizálják, ha valaki meghal a kereszten, majd három nap múlva feltámad, és azt is, hogy a természet a hosszú téli álomból új erőre és életre kel tavasszal. Ennek oka, hogy vallásos szövegekben a húsvéti nyúlnak és hímes tojásainak se híre se hamva. Akkor mégis honnan, miért, és különben is, mi van?

A nyúlon túl

Egyes kutatók szerint az ősi kelta ünnep, az Ostara indította útjára a nyulat, mint húsvéti szimbólumot. A germán hitvilágban Ostara a termékenység istennője, így a nyúl, mint a szaporaság és a termékenység szimbóluma összefonódott vele. De ennek mikéntje homályos, több verzió is napvilágot látott.

  • Ostara istennő volt, aki nyúlalakban látogatott a földre
  • Az istennő nem változott át teljesen, csak a feje
  • Ostara szent állata egy mezei nyúl volt
  • Egyszer, mikor épp meghozta a tavaszt, rátalált egy fagyott kismadárra, akit úgy tudott megmenteni, hogy nyúllá változtatott, aki hálából tojásokat tojt neki
  • Egy kislány talált rá a haldokló madárra, Majd Ostarához imádkozott, aki nyúllá változtatta a madarat, majd megígérte a kislánynak, hogy az minden évben ellátogat hozzá, és színes tojásokat fog hozni

De vannak, akik szerint a nyuszi kultusz kialakulásában semmi istennő sem játszott szerepet, csupán a Lepus nyúlfélék fészekrakó szokásainak túlgondolása vezetett az elképzeléshez, hogy a nyúl tojást hoz. Egyes nyelvészek szerint  annak is megvan az esélye, hogy szimplán egy félrefordítás vezetett a tojást rakó nyuszihoz. A németeknél elterjedt szokás volt császármadarat ajándékozni, aminek ottani megfelelője a haselhuhn. Ennek a szónak a rövidülése pedig hase, aminek jelentése a nyúl.

Húsvéti csokoládé nyuszik és tojások egy polcon, mielőtt csomagolják őket 2014. április 9-én, Németországban, Hornowban.

Húsvéti csokoládé nyuszik és tojások egy polcon, mielőtt csomagolják őket 2014. április 9-én, Németországban, Hornowban.

Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/03/mi-volt-elobb-a-nyul-vagy-a-tojas-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És …