2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Merre tart a magyar filmipar Andy Vajna halála óta?

Hirdetés

Merre tart a magyar filmipar Andy Vajna halála óta?

Andy Vajnával kapcsolatban elmondhatjuk: közmegegyezés övezte azt a tényt, hogy érája alatt emelkedő pályára állt a magyar filmipar. De hol tartunk most, milyen trendek, folyamatok jellemzik a filmipart, és lehet-e még egy Oscar-díjunk a közeljövőben? Filmes szakemberrel beszélgetünk ezekről és ehhez hasonló kérdésekről.

Lesz-e Oscar-díjunk  a közeljövőben ?

A hazai rendezők körében újabb generációváltás zajlik, és szerencsére az utánpótlás képviselői között már most is láthatunk ígéretes tehetségeket, akik okozhatnak még kellemes meglepetéseket. Mindig bízom az új generációk bátorságában, őszinteségében, az Oscar-díj elnyerésének a kulcsa pedig a témaválasztás és a formanyelv. Emellett a magyar operatőrök között is vannak igen kiváló szakemberek, akik munkájára figyel a világ, elég csak Rév Marcell közelmúltban szerzett Emmy-díját példaként említeni. A magam részéről tehát optimista vagyok, és úgy gondom, technikai vonalon már a következő Oscar-díjátadón is lehetnek újabb sikereink.

Pedig sokan úgy látják, hogy Andy Vajna halála óta mintha megtorpant volna a magyar filmgyártás. Erről mi a véleménye?

Hirdetés

Andy Vajna személye, nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar filmért való tenni akarása pótolhatatlan. Annak ellenére hogy Hollywood alapjait számos magyar származású alkotó rakta le, a magyar filmért egyikük sem tett annyit álomgyári sikerei után, mint ő. Jelenleg talán Robert Lantost tudjuk megemlíteni mint nemzetközileg legmagasabban jegyzett, magyar származású producert, aki az éppen készülő Hunyadi-sorozat gyártását is felügyeli. Őt követően azonban nem tudok olyan producert mondani, aki megismételhetné elődjei sikerét. Mert bár vannak nemzetközi produkciókkal dolgozó hazai szakemberek, akik sikerrel építik a karrierjüket, de a jelenlegi körülmények már nem teszik lehetővé a Vajnához vagy Lantoshoz mérhető karrierívek befutását.

A streaming előretörése és az így kialakuló financiális és fogyasztói szokások ráadásul kiszorítják a független filmkészítést és az ott alkotókat, új gyártási és forgalmazói ötleteket pedig – amelyek a nem stúdiófilmeknek is megfelelő finanszírozási feltételeket teremtenek – nem látok jönni. A közösségi gyártás és forgalmazás is csak néhány lapát homok a sodró árral szemben.

Összességében a megtorpanás csak a hazai gyártású filmekre igaz, a nálunk készült nemzetközi produkciók száma folyamatosan növekszik, ami örvendetes. A hullámvölgy pedig természetes, mindig nyerni nem lehet. Így tisztelettel becsüljük meg azokat az alkotókat, szakembereket, akik ezeket a sikereket elérték.

Tisztelet a kivételnek

Külföldön számolnak a magyar filmekkel?

A magyar filmekre is pont annyira figyel a világ, mint a többi közép-európai ország alkotásaira. A szakmaiságunk és a kedvező adó-visszatérítési rendszernek köszönhető jelentős mennyiségű nemzetközi produkció okán vannak irigyeink, a két Oscar-díjunk és a pluszjelölésünk is jóval a szomszédjaink elé helyezett minket. Fontos kiemelni, hogy csak az adó-visszatérítés önmagában nem záloga a sikernek, ehhez kellett az is, hogy a magyar filmes szakma a kiszolgálói oldalon nagyon jól reagált a nemzetközi produkciók befogadására. Rengeteg infrastrukturális és technikai beruházás történt és fog történni, így ennek köszönhetően nagyon sok kiváló szakember nevelődik ki, akik a nemzetközi mérce alapján is a világ élvonalához tartoznak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/25/filmipar-andy-vajna-dudas-viktor-oscar-dij-streaming-filmkritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

A mostanában jellemző esős időben igazi menedéket nyújt a hideg elől a gasztronómiai élvezeteket kulturális …