2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mennyi az esély arra, hogy még ebben az évszázadban összeomlik a civilizáció?

Hirdetés

Mennyi az esély arra, hogy még ebben az évszázadban összeomlik a civilizáció?

Nem kisebb kérdésekre keresték a választ Böszörményi-Nagy Gergellyel, mint hogy

  • mennyi az esélye annak, hogy még ebben az évszázadban összeomlik a civilizáció,
  • a Covidnál csak nagyobb járványok jönnek-e,
  • mikor válik veszélyessé a mesterséges intelligencia,
  • és mikor jön el az átbillenési pont, ahonnan már visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el.

„Hány százalék az esély arra, hogy még ebben az évszázadban összeomlik a civilizáció?” – szegezte a kérdést Szathmáry Eörs evolúcióbiológusnak Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója a jövőfesztivál első napján, és addig nem tágított, amíg konkrét számot nem kapott:

45.

Hirdetés

Szathmáry Eörs szerint – aki egyike azon toptudósoknak, akik a munkásságukkal alapvetően meghatároznak egy tudományterületet – 45 százalék az esély arra, hogy az a kellemes technológiai-civilizációs környezet, amiben ma ücsörgünk,

össze fog omlani még ebben az évszázadban.

Azt viszont határozottan elutasította, hogy a XXII. század lenne maga a pokol, amivel Böszörményi-Nagy Gergely indította a beszélgetést – a hátteret is Hieronymus Bosch egyik pokolbéli jelenete adta. A Brain Bar alapítója szerint a jövőfesztiválon olyan témákról beszélgetnek, amelyekben hisznek, amelyek lelkesítik a hallgatóságot, de nem lehet elmenni azok mellett a félelmek mellett sem, amelyek a fiatalokat foglalkoztatják. Ezek között alapvető egzisztenciális félelmek is vannak, amelyek – a történelem korábbi korszakaihoz hasonlóan – a túlélésről szólnak.

Nem tudtunk alkalmazkodni

Böszörményi-Nagy Gergely a pokolról szóló felvetéssel azokra az elméletekre célzott, amelyek szerint a 2100-as évekre a különböző ökológiai és civilizációs válságok össze fognak érni. Szathmáry Eörs – akivel a beszélgetés során néha barátságos vitába is bonyolódtak – ezzel nem értett egyet, de úgy vélte, aggodalomra azért van okunk. Igaz, evolúcióbiológusként más léptékben gondolkodik, hiszen a földi evolúció mintegy négymilliárd évre megy vissza, és már az is 5-6 millió éve volt, amikor elváltunk az emberszabású majmoktól.

A mostani időskála teljesen más, és ennek nem a biológia, hanem a kulturális és technológiai civilizáció az oka. Ez is evolúciós folyamat, csak sokkal gyorsabb, mert az ideák és elképzelések generációs ideje – pláne mostanában – sokkal rövidebb, mint a legtöbb nagy élőlényé.

Gyorsan pörög a technológiai evolúció, és ez okozza többek között azt, hogy a biológiai evolúció ezzel nem tud lépést tartani. Nem alkalmazkodtunk mindahhoz, ami most körülvesz minket, és ahogy megyünk előre az időben, ez még inkább igaz lesz. Ez az egyik oka annak, hogy belső ellentmondás feszül a rendszerben.

A másik ok, mondta Szathmáry, hogy amit a technológia által csináltunk, annak jó része komoly fenyegetést jelent ránk nézve. Óriási probléma a klíma, a biodiverzitás kérdése, a politikai instabilitás és a gazdasági fenntarthatatlanság. A különbözők ideákat pedig – amelyek például a történelem ciklikusságáról szólnak – veszélyesnek tartja, mert „elandalítja” az embereket. A tények például azt mutatják, hogy a vízkörzés sebessége – amelynek során elpárolog, majd újra visszahullik a földre – az elmúlt évtizedben exponenciálisan nő. „Milyen mintázat ismétlődik itt? Semmilyen. Ez olyan mintázat, amivel korábban az emberiség nem szembesült.”

Szathmáry Eörs 2018. július 2-án

Szathmáry Eörs 2018. július 2-án

Fotó: Bődey János / Index

Az evolúció darál

Nem szembesült az emberiség azzal sem, hogy az ipari forradalom óta egyre nagyobb sebességgel pusztulnak ki a fajok, tehát a fajok kihalásának sebessége is emelkedik. Létezik a normális fajkihalási hullám, mert az evolúció darál: fajok jönnek, fajok mennek. Egy barátját idézve megjegyezte, semmi izgalom, velünk is ez lesz a helyzet, mindenki megnyugodhat, hosszú távon a bolygó rendben lesz. 

De megint olyan mintázat rajzolódik ki, ami korábban nem volt.

Ez pedig azért baj, mert – a repülővel ellentétben, ahol ki lehet számolni, hány csavar elvesztése után zuhan le a gép – az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/09/22/brain-bar-szathmary-eors-evoluciobiologus-civilizacio-osszeomlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …