2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mélyszegénységbe született, csodagyerek volt, meghódította a magyarok szívét

Hirdetés

Mélyszegénységbe született, csodagyerek volt, meghódította a magyarok szívét

„Nincsen utóda, tehetségörököse, szerepköri leszármazottja.″ Molnár Gál Péter így búcsúzott az 1978. december 30-án meghalt Honthy Hannától (Kritika, 1979. 2 szám). A Kossuth-díjas művésszel akkor az operett műfaját is temette, Honthy Hannát az utolsó primadonnának nevezte, sőt egyenesen úgy fogalmazott, hogy

Nem mondható, hogy Honthy Hanna halála hozza magával az operett halálát. Fordítva talán inkább megközelítjük az igazat: az operett elhaladása hozta magával az ő halálát; legalábbis, siettette azt.

Mélyszegénységből a rivaldafénybe

Honthy Hanna élete kész regény. Ha Amerikába született volna, Hollywoodban már régen film készült volna a halk szavú, négy elemit végzett kislányról, kinek tánctehetsége olyan elemi erővel mutatkozott meg, hogy tízéves korában, 1903-ban – mivel az apa nélküli családnak pénze nem volt a taníttatásra – csupán azzal a megkötéssel vették fel az Operaház balettiskolájába, hogy a tandíj költéségét majd levonják balerinai fizetéséből.

Karrierjének iránya ugyanakkor ezzel el is dőlt, a testalkata ugyanis nem arra predesztinálta, hogy prímabalerina váljon belőle. Ám a klasszikus zene árnyékában, a zenés színpadi világban a tehetség más módon tört elő belőle, s lett végül az ország egyik legismertebb, legkedveltebb primadonnája.

Hirdetés

A színészmesterséget Rákosi Szidi tanodájában tanulta, és a 1915-ös vizsgaelőadásán az is egyértelművé vált, hogy az operettrajongók új csillagot kaptak.

A színpadi világ azonban nem könnyen adja a sikert, és ezt a mélyszegénységből érkező leány is megtapasztalta. Igaz, 1917-ben, amikor Pozsonyban címszerepet kapott a Csárdáskirálynőben, az osztrák már lapok ódákat zengtek Honthy Hannáról, neki még Budapest szívét is meg kellett hódítania. Ebben pedig az is közrejátszott, hogy időközben már egyre jobban csengett felvett művészneve: Honthy Hanna.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/21/honthy-hanna-szinesz-szinhaz-operett-kossuth-dij-kviz-szegenyseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mint azt korábban az Index megírta, február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni …