2023. március 31., péntekMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Melyik négy híres magyar nőről nevezzék el Újbuda új utcáit? Szavazzon!

Hirdetés

Melyik négy híres magyar nőről nevezzék el Újbuda új utcáit? Szavazzon!

Helytörténészek javaslatai nyomán a képviselő-testület hat híres nőt tartott utcanévre méltónak, akik közül négyet kell kiválasztani a lakosságnak. A szavazást március 7-én éjfélkor zárják le, az eredményeket pedig a nemzetközi nőnapon, március 8-án teszik közzé. Szavazni itt lehet. A hat izgalmas életutakat bejárt nő életrajza pedig lejjebb olvasható.

Utcanevtablak-utcajanak-helye

Fotó: XI. kerületi önkormányzat / Facebook

Lakatos Gabriella (1927-1989) világhírű balerina

Keveházi Gábor balettművész szerint „ő volt a nagybetűs balerina.” A ferencvárosi munkáscsaládba született, a korabeli lapok Lakatos Elly „csodababa” négyéves korától szerepelt a rádió meseműsoraiban. Fedák Sári partnereként hatévesen játszotta el első filmszerepét az Iza néni című játékfilmben. Tízévesen nyert felvételt az Operaház balettiskolájába, ahol Nádasi Ferenc növendéke volt.

A nemzeti balettet megteremtő Harangozó Gyula koreográfiáinak avatott tolmácsolója volt. 1945-ben, tizennyolc évesen táncolja el először Mandarin darabból a Lány szerepét. 1956-ban A csodálatos mandarin második, korszakos jelentőségű változatában, ugyanebben a szerepben válik halhatatlanná.

Hirdetés

Szenvedélyesen, kivételes tűzzel és emlékezetes színészi játékkal alakította Cieplinski Bolerójának főszerepét, illetve az orosz balettek főszerepeit is, mint például Jeanne-t a Párizs lángjaiban, Zarémát A bahcsiszeráji szökőkútban, Aishát a Gajaneban. Klasszikus főszerepei közül kiemelkedik A hattyúk tava Odette-Odiliája, illetve Mária a Diótörőben.

23 évesen már számos hatalmas szereppel a háta mögött az Opera címzetes magántáncosa és prímabalerinája. Végigtáncolta szinte az egész világot, világklasszis koreográfusokkal és táncművészekkel dolgozott együtt. Olyan világklasszis koreográfusokkal és táncművészekkel dolgozott együtt, mint Janine Charrat, Anton Dolin, vagy John Gilpin. A Balettintézet tanáraként évtizedekig táncosok százait tanította a balett szépségére, szeretetére. Lakatos a Kádár-kor egyik legjelentősebb díva-figurájának számított. 1973-as nyugdíjazása után énekesnőként is jelentős sikereket ért el, a televízióban szakmai műsorok műsorvezetőjeként is fellépett.

Művészi munkásságát 1957-ben, harmincéves korában Kossuth-díjjal, 1966-ban érdemes, 1971-ben kiváló művészi kitüntetéssel ismerték el, 1987-ben a Magyar Népköztársaság aranykoszorúval díszített Csillagrendjét vehette át. Emlékét a Kelenhegyi út 38/A szám alatt egykori tágas, úszómedencés villája falán emléktábla őrzi.

Böhm Aranka (1893-1944) orvos

Ady Endre múzsája, Zuchmann Béla hegedűművész és Déry Tibor író szeretője, valamint Karinthy Frigyes második felesége, a századforduló modern gondolkodású, intelligens, önálló egzisztenciára törekvő nőképének egyik különleges alakja volt. Az ipolysági zsidó kereskedőcsaládból származó okos és gyönyörű lány a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemen kezdett pszichoanalízissel kapcsolatos tanulmányokba, de első férje kedvéért megszakította tanulmányait. Később, 39 évesen, már Karinthy Frigyes feleségeként szerezte meg orvosi diplomáját és nyitotta meg praxisát.

Még Kertész Tivadar orvos felesége volt, amikor 27 évesen megismerte a nála hat évvel idősebb Karinthy Frigyes írót, akinek Verpeléti úti lakásába költözött. 1921-ben született meg közös gyermekük, Ferenc. Házasságuk a szokványostól teljesen eltérő kapcsolat volt, amelyben állandóak voltak a konfliktusok, viharok és a féltékenységi jelenetek, nemritkán verekedések. Házasságuk ideje alatt állandó probléma volt a doktornő krónikus szexéhsége, az örökös pénzhiány, és ebből kifolyólag Böhm Aranka folyamatosan ösztönözte az írót az újabb és újabb művek megírására, amelyből valamennyire képesek voltak fedezni óriási kiadásaikat. 1938-ban féltékenységből öngyilkosságot kísérelt meg, és bár életben maradt, súlyosan megsérült.

Az író betegsége és műtétje szelídíttette meg ezt szenvedélyes kapcsolatot. Tizennyolc évig, egészen Karinthy Frigyes haláláig voltak házasok. Férje halála után Böhm Arankának egyre nehezebb sors jutott, a II. világháború kitörése után Amerikába menekült, de a fia kedvéért hazatért Magyarországra. Származása miatt 1944. június 8-án Auschwitzba deportálták, ahol agyonlőtték.

Madzsarné Jászi Alice (1877-1935) tánctanár, gyógytornász

A Nagykárolyban született Alice értelmiségi református hitre áttért zsidó család gyermeke volt. Testvérei szintén jelentős karriert futottak be. Viktor jogtudósként a kolozsvári, majd a debreceni egyetem tanára volt, Oszkár társadalomtudós-politikusként pedig a tárca nélküli (nemzetiségi) miniszteri pozíciót vezette a Károlyi-kormány regnálása alatt.

1901-ben lett <a href="//index.hu/tudomany/tortenelem/2016/08/07/merjunk_gondolkozni_tudni_es_ketelkedni/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2023/02/26/-no-ujbuda-utca-szavazas-lakatos-gabriella-bohm-aranka-madzsar-alice-kosaryne-rez-lola-nemes-nagy-agnes-egeto-maria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szász János is jelezte: nem az SZFE antiszemita

Szász János is jelezte: nem az SZFE antiszemita

A The Washington Postban 2023. március 24-én megjelent cikkben Szász János mesélt Magyarországról való kiköltözéséről, …