2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Méhkaptárból csináltak oldtimert

Hirdetés

Méhkaptárból csináltak oldtimert

Ha bárkit megkérdezünk, mi jut eszébe a magyar járműgyártásról, szinte biztos, hogy az Ikarus lesz az első, amit mondani fog. Azt hihetnénk, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a hajdan több mint ötven országba exportált hazai márka egyik letéteményese. De sajnos téved, aki így gondolja. Öt évvel ezelőtt mindössze egyetlen darab volt a gyűjteményükben, egy Ikarus 556-os.

A múzeum vezetése felismerte ezt az áldatlan állapotot, és saját nosztalgia-flotta kialakítását kezdte el, amelyet jelenleg három busz alkot: egy 66-os, egy 211-es és egy 311-es típus. Az e hét végére szervezett minifesztivál keretében bemutatták frissen restaurált farmotorosukat, tehát a 66-ost, amely gyűjteményfejlesztési programjuk első komoly eredménye.

De remélhetően nem az utolsó, hiszen egy májusi kormányhatározat értelmében összesen 

Hirdetés

6,67 milliárd forinttal támogatják

a Közlekedési Múzeum meglévő darabjainak restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentésének öt éven át tartó programját. A forrásból több mint száz kiemelt értékű jármű és számtalan további műtárgy (modell, egyenruha, térkép) újulhat meg, és persze új beszerzésekkel is bővülhet a gyűjtemény.

Közlekedési-Múzeum-Ikarus66-20210827-032

Fotó: Közlekedési Múzeum

Mindig nagy öröm egy múzeumnak, amikor gyarapíthatja gyűjteményét, a Közlekedési Múzeum számára pedig nem is lehetne nagyobb érték talán egy faros Ikarusnál, ami a nemzeti ipar- és közlekedéstörténet egyik szimbóluma, a hazai formatervezés egyik kiemelt darabja 

– emelte ki az átadón Vitézy Dávid, az intézmény főigazgatója.

A magyar ipar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/29/kozlekedesi-muzeum-ikarus-fesztival-nosztalgia-busz-flotta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Elkészült legújabb klipjével az egri punk-rock banda, a The Wallkids. A Hiába futsz! című dal vizuális …