2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megtaláltuk a világ legmeghatóbb filmjét

Hirdetés

Megtaláltuk a világ legmeghatóbb filmjét

A mai fiatalok, a tizen-huszonévesek már el se tudják képzelni, milyen volt anno beslattyogni a helyi videotékába, körülnézni a kincsek között, kikölcsönözni A Gyűrűk Urát vagy a Mátrixot, aztán hazavinni, és megpróbálni rongyosra nézni, még mielőtt vissza kellett volna vinni. Ebből a korszakból ad egy kis látleletet A filmrajongó (I Like Movies), amely a napokban, egészen pontosan március 15-én került fel az HBO Max kínálatába. Végre valahára, mert egy 2022-es kanadai dramedyről van szó, a rejtett kincs fajtából, amit kevesen fedeznek fel maguknak, de akik rátalálnak, azoknak jó eséllyel maradandó élményt nyújt. Főleg ha a Tisztelt Olvasó hozzánk és a főszereplőhöz hasonlóan rajong a filmekért.

E145BA55-5C27-4A47-A5EA-248E2A4282FF (002) {8efe31ae-1da7-ed11-a

Fotó: VHS Forever Inc. / Mongrel Media

A filmrajongó története a kétezres évek elejére kalauzol, s egy 17 éves tinédzser, Lawrence (Isaiah Lehtinen) szemszögéből mutatja be, milyen volt nagyjából két évtizeddel ezelőtt egy nem túl jelentős, álmos kanadai kisvároskában tengődni. Lawrence-t sok mindennel meg lehet vádolni: bunkón viselkedik az emberekkel, narcisztikus, csak saját magára gondol, szexista, önfejű és tévképzetei vannak azzal kapcsolatban, hogy mekkora dolgokra hivatott a jövőben. Ergo elviselhetetlen mini-Spielbergként terrorizálja a környezetét, többek közt legjobb barátját, Mattet (Percy Hynes White). Lawrence tényleg csak egy dolog körül forog, a filmek izgatják a fantáziáját, épp ezért kapva kap az alkalmon, amikor a helyi videotékába felveszik diákmunkásnak. Kezdődhet a gyűjtögetés, 90 ezer dollár nem kevés pénz, márpedig ennyi kell ahhoz, ha a New York Egyetem filmszakjára be szeretne kerülni.

Hirdetés

Önmagában szívmelengető az a nosztalgia, amit A filmrajongó fel tud mutatni. Látszik, hogy az elsőfilmes író-rendezőnek, Chandler Levacknek is sokat jelentett a VHS-korszak. Mindazonáltal Levack nem áll meg ott, hogy olyan nagy nevekkel dobálózik, mint Stanley Kubrick, Adam Sandler és David Cronenberg. Helyette ráfekszik arra, hogy amolyan minimálbüdzsés, indie-filmes körítéssel, de mélyen kifejtse a karaktereket. Ebben a filmben amellett, hogy mindenkinek megvannak a vágyai és szenvedélyei, az átlagosnál sokkal több érzelmi teher és trauma nyomja a szereplők vállát. Ahogy halad előre a játékidő, úgy ismerjük meg Lawrence múltját, betekintünk anyja végtelen szomorúságának okába, és azt is megtudjuk, hogy a téka boltvezetője, Alana (Romina D’Ugo) miért gyűlöli a filmeket.

Isaiah Lehtinen a főszerepben amennyire elviselhetetlen, épp annyira kedvelhető is, egy picit saját magát látja viszont az ember, amikor középiskolás koromban délutánonként két-három filmet is megnézetem egymás után – persze a tanulás rovására… Ez, mármint a tanulás és továbbtanulás miatti izgalom, és az „úgyse fog sikerülni bejutni sehova” érzése A filmrajongóban is tetten érhető. Elvégre egy érzékenyebb, komplexebb, drámaibb Superbadről van szó, amolyan felnövéstörténetről.

<img id="kep_szerkfoto_image_55424703" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/03/19/a-filmrajongo-hbo-max-teve-film-streaming-indie-dramedy-coming-of-age-cinefil-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négy magyar fantasztikus teljesítményét díjjal ismerték el

Regény – Rusvai Mónika: Kígyók országa (GABO) Novella – Gaura Ágnes: Az erdő szíve (Az …