2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megtaláltuk a 21. század egyik legnagyobb magyar festőjének életművét

Hirdetés

Megtaláltuk a 21. század egyik legnagyobb magyar festőjének életművét

Toszkánában találtam magam, meg Portugáliában, amikor beléptem az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet egyik irodájába, amelynek falán több Szirmai-festmény lóg. Könnyű bennük elmerülni, általuk útra kelni. A szépen kidolgozott művek némelyike felkavar, a formák, színek, alakok meg elgondolkodtatnak. A festmények – mint kirakósdarabok egymás mellett, alatt – tapétaként is funkcionálnak.

Itt beszélgettünk Kamondi Anitával, Szirmai Imre özvegyével, aki az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet neurológusprofesszora.

Kamondi Anita

Kamondi Anita

Hirdetés

Fotó: Németh Kata / Index

Szirmai Imre mindig magának és magából festett, és soha nem akart befutott festőművész lenni – meséli felesége. „Nem akart a művészetből megélni. Neurológus volt, mellette tudós, festő, író és költő. Mindezeken túl kiválóan főzött, remekül zongorázott és gitározott. Mindennap úszott, valamint a Balatont és a Velencei-tavat is többször körbebiciklizte.

Minden érdekelte, ami emberré teszi az embert. A művészet minden ága folyamatosan jelen volt az életében

– fogalmazott.  

Szirmai Imre szakmai útja:

1960-ban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1966-ban kapott általános orvosi diplomát. 1966-tól mintegy harminc éven át az egyetem Ideg-Elme Klinikáján dolgozott. 1987-től egyetemi docens, 1989-től egyetemi tanár. 1993. július 1-jétől tanszékvezető egyetemi tanár a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján. Ösztöndíjas volt Bécsben és a Grazi Műszaki Egyetemen, vendégprofesszor Portóban, rövid tanulmányutakat tett Kanadában, Finnországban, Németország­ban, Ausztriában és Franciaországban. 1993 és 2004 között a Magyar Ideg- és Elmegyógyászok Társaságának elnöke, 2004 és 2010 között a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke volt.

Inkább az orvosi egyetem

Fiatalkori képeiből kevés van: egyrészt mert a költözködések során néhány elveszett, másrészt mert Szirmai több alkotását is átfestette. „Általános iskolai tanárnője azt mondta a szüleinek: »Imre jól fest, és a tehetségével kezdeni kellene valamit.« De azonkívül, hogy vettek neki vásznat meg ecsetet, nem szerették volna, hogy ezt a pályát válassza. Inkább az orvosi egyetem felé terelték.”

Szirmai Imre édesanyja rendkívül intelligens asszony volt, fogorvos mellett dolgozott asszisztensként a faluban. Egyebek mellett szorgalmazta, hogy a házukban legyen zongora, a gyermekeihez zongoratanár járt. Az édesapjuk az anyagi hátteret biztosította: bányában is dolgozott, hogy fiai továbbtanulhassanak, akkoriban ugyanis az egyetemi felvételinél előnyt jelentett, ha a szülő fizikai munkás.

Szirmai a nyugdíjba vonulása előtt inkább nagy méretű képeket festett. Egy kép elkészítése jellemzően több hónapig tartott. Olykor abbahagyta, könyvet írt, vagy tudományos cikkeket, előadásokat készített, majd visszatért a festményhez. Miután 2007-ben nyugdíjba ment, két évre – 2008 és 2010 között – feleségével Portugáliába költöztek, és Portóban egy neurofiziológiai laboratórumban dolgoztak. „Eközben beleszerettünk az ottani tájba, ugyanúgy, mint a Balaton-felvidékbe vagy Toszkánába. A Douro-völgyben, Portóban sok kép született, de megfestette Monsantót, a legportugálabbnak tartott kis falut is.”

Skóciában is elismerően bólintottak

A Szőlőültetvény a Douro-völgyben című kép 2008-ban született. „Ez a domb egy tájseb, amit az ember teljesen letarolt. Szőlőültetvények vannak ott, teraszos kialakításban, amelyek olyanok, mintha hegek lennének. A festmény egy jajkiáltás, azt látom benne, hogy sír a táj.

Ha kisütött a nap, menni kellett, festeni kellett az év bármely évszakában

– mondja a művész felesége. A képek nagy része a helyszínen készült. „Skóciában például én voltam a festőállvány, mert a tengerparton annyira fújt a szél. Két-három óráig tartottam a vásznat, amíg a férjem festett. A halászok a falu kocsmájából figyeltek bennünket, miközben itták a sörüket. Amikor bementünk a kocsmába, hogy felmelegedjünk, odajöttek, és megnézték a képet. Nem szóltak, de elismerően bólintottak, majd beszélgetést kezdeményeztek, de az akcentusuk miatt nem igazán értettük őket.”

Toszkána volt Szirmai másik kedvenc helyszíne. A toszkán vidékben a történelem és a táj vonzotta, a vidék, a régi udvarházak. Olyan helyekre jutottak el, amelyek a turistaútvonalakon nem szerepelnek.8

Galéria: Szirmai Imre kiállításaFotó: Németh Kata / Index

Szerette lelassítani a világot

Kamondi Anita elmondta, hogy a férje gyakran kikérte a véleményét. „Szerette meghallgatni, hogy a filozofikus, istenes, angyalos képeiről mások mit mondtak. De senkit sem akart befolyásolni, megmondani, hogy mit gondoljon a műről. Mindig volt valami, ami a vizuális világ létrehozását elindította benne, ezek érzelmek, gondolatok, fájdalmak voltak, a betegségével kapcsolatban is. Ez szerintem az angyalos képeiben is benne van, amelyekből egy sorozat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/05/szirmai-imre-festo-kiallitas-s-nagy-katalin-monografia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új kiállítás nyílt a Ferenczy Múzeumban

Szombaton nyílt meg a Ferenczy Múzeumban a Magyar Géniusz Program 65 millió forintos támogatásával megvalósuló kiállítás, A gyűjtemény …