2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megtalálhatták a Rettegett Iván elveszett könyvtárába vezető titkos alagutat

Hirdetés

Megtalálhatták a Rettegett Iván elveszett könyvtárába vezető titkos alagutat

Ősök tudása

A legenda szerint a folyamatosan pusztuló alexandriai könyvtár döntő részét Kr. e. 145 körül szállították át Bizáncba, majd onnan a török előrenyomulás miatt 1453-ban Rómába. A Palaiologosz Zsófia bizánci hercegnőre bízott 800 kötetnyi értékes ókori könyv és papiruszmennyiség hozomány címen 1472-ben került Itáliából a Magyar Királyságon át Oroszországba, amikor is III. Iván moszkvai nagyfejedelem megkérte a kezét az utolsó bizánci császár, XI. Kónsztantinosz unokahúgának.

IV. Iván portréja. Alkotó: Viktor Mihajlovics Vasnyecov, 1897, Tretyakov Galéria, Moszkva

IV. Iván portréja. Alkotó: Viktor Mihajlovics Vasnyecov, 1897, Tretyakov Galéria, Moszkva

Fotó: Wikipédia

Mivel ekkortájt Moszkvát két alkalommal is szinte teljesen elpusztította a tűzvész, az ifjú házasok úgy döntöttek, hogy az oroszul Liberijának nevezett könyvkollekció védelmére a ma már csak romjaiban látható Nagyboldogasszony Születése templom alatt egy többszintes labirintusrendszert alakíttatnak ki, és itt rejtik el az értékes iratokat. 

Hirdetés

Az átalakítás terveit a korábban Mátyás budai udvarában dolgozó Aristotele Fioravanti bolognai építészre bízták, aki 1475-ben vágott bele a Kreml alatti munkálatokba.

A két boltíves pincében őrzött könyvek további védelme érdekében a királyi pár unokája, IV. Rettegett Iván cár jelentősen kibővítette a Kreml alatt 10-12 méter mélyen húzódó kazamatarendszert. A titkos könyvtár falait állítólag ekkor burkolták be mívesen megmunkált fehér márvánnyal, jellegzetes fehér kövekkel, és telepítettek a környékére jól elrejtett csapdákat. A kollekciót nemcsak vásárlásokkal, hanem idővel az Asztraháni Kánság és a Kazár Kaganátus arab nyelvű irataival, illetve I. Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem értékes könyvtárával is gazdagította a több nyelven beszélő, humanista műveltségű, de kegyetlen természetű orosz uralkodó.

Magának a könyvtárkamrának a titkos helyét az uralkodónak csak néhány bizalmasa ismerhette. A legenda szerint Iván mindenkit megölt, aki tudott a moábi, edomi, ammóni, arámi, FÖNÍCIAI, ógörög és latin nyelvű könyveket tartalmazó Liberija hollétéről. Még saját fiát, Iván cárevicset is meggyilkoltatta. Rettegett Iván egy sakkjátszma közben hunyt el. Legnagyobb titkát magával vitte a sírba.

Az elveszett bibliotéka felkutatására bár több tudományos expedíciót indított Borisz Godunov cáratyuska (1584–1591), a Vatikán (1601, 1662), majd az orosz kormány (1724, 1894, 1898, 1899), a XX. századra már arra sem volt bizonyíték, hogy a könyvtár valaha létezett-e. A legtöbb orosz akadémikus legendának vélte a történetet, kisebbik hányaduk pedig úgy gondolta, ha létezett is a bibliotéka, biztosan megsemmisült az 1571-es nagy moszkvai tűzvészben.

A Kreml alatti világ

A titkos könyvtár legelhivatottabb keresője minden kétséget kizárólag Sztelleckij Ignác régész volt, aki egész életét a kincsek megtalálására fordította. A becsvágyó kutató számtalan archívumot, történetet, legendát és pletykát felhasználva több ásatást is vezetett a Liberija megtalálása érdekében Oroszország-szerte. 

A tudós annyira vágyott a sikerre, hogy egy jól irányzott blöffel még a Szovjetunióvá átvedlő ország új vezetőit is meggyőzte arról, hogy az életük azért van veszélyben, mert a 30 hektáron elnyúló Kremlből több tucat olyan titkos középkori alagút fut ki, amelyeken keresztül bármikor bejuthatnak az elvtársak életére törő imperialista bérgyilkosok.

A színészi teljesítményeket is meghazudtoló hazugság annyira jól sikerült, hogy Sztálin személyesen adta ukázba az ásatások elkezdését.

Rettegett Iván és fia, Iván 1581. november 16-án. Alkotó: Ilja Jefimovics Repin, 1885, Állami Tretyakov Képtár, Moszkva

Rettegett Iván és fia, Iván 1581. november 16-án. Alkotó: Ilja Jefimovics Repin, 1885, Állami Tretyakov Képtár, Moszkva

Fotó: Universal Images Group / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2022/08/17/egy-most-felfedezett-titkos-alagut-vezethet-rettegett-ivan-dollarmilliardokat-ero-elveszett-konyvtaraba-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy …