2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megszólalt Salman Rushdie az izraeli háborúról

Hirdetés

Megszólalt Salman Rushdie az izraeli háborúról

Salman Rushdie indiai származású, brit-amerikai írót nagyon megrázta, hogy a Hamász 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A szerző aggódik amiatt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vajon hogyan vághat majd vissza. De reméli, hogy a háború hamarosan véget ér. Rushdie erről a Frankfurti Könyvvásáron beszélt, amelynek meghívott vendége volt. 

Nem túlbecsülni az irodalom erejét

A szerző szerint az irodalom keveset tud segíteni az Izrael-Hamász háborúban. 

Mindig igyekszem nem túlbecsülni az irodalom erejét. Amit az írók tehetnek – és amit tesznek – az az, hogy megpróbálják megfogalmazni azt a hihetetlen fájdalmat, amelyet mostanság sokan éreznek, és felhívják erre a világ figyelmét

 – mondta a DW német hírügynökségnek adott interjújában.

Hirdetés

Salman Rushdie

Salman Rushdie

Fotó: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary

Humorral és bölcsességgel

Salman Rushdie szerint ha a szerzők csak olyan karakterekről írhatnak, mint amilyenek ők maguk, azzal „a regény művészete megszűnik létezni”.

Egy olyan világban, amelyben nőkről csak nők, indiai emberekről csak indiai emberek, és heteroszexuális emberekről csak heteroszexuális emberek írhatnak, az a művészet halálát jelenti.

A Booker-díjas regényíró ezt már a Times-nak nyilatkozta.

Salman Rushdie a német könyvkereskedelem békedíját a frankfurti történelmi Szent Pál-templomban vehette át. A zsűri szerint Rushdie „rendíthetetlen lelkülete, életigenlése, valamint a történetmesélés iránti szeretete gazdagította a világunkat.

Regényeiben és ismeretterjesztő alkotásaiban a narratív előrelátást ötvözi a kihagyhatatlan irodalmi újításokkal, humorral és bölcsességgel.

A díjat 1950-ben ítélték oda először. Korábban Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Susan Sontag, Amos Oz és Vaclav Havel is elnyerte. „Figyelemreméltó, kik kapták meg eddig a békedíjat. Szóval nagyon örülök, hogy a nevem felkerült erre a listára” – mondta a DW-nek adott interjújában.

A német békedíj 25 ezer eurós (mintegy 9 millió forint) pénzjutalommal jár, és az egyik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/10/25/salman-rushdie-frankfurti-konyvvasar-izrael-hamasz-terrortamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …