2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megszólalt a légvédelmi sziréna Vonnák Diána kijevi videóüzenete alatt

Hirdetés

Megszólalt a légvédelmi sziréna Vonnák Diána kijevi videóüzenete alatt

Amikor 2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, Szerhij Zsadan Harkivban maradt. Ma is önkéntes munkát végez, támogatói kampányokat szervez, kórházakban és metróállomásokon ad koncerteket a Zsadan és a kutyák zenekarral. (A banda a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján, 2019-ben Berlinben, az Alexanderplatzon koncertezett.) Zsadan felolvasásaival és koncertjeivel is adományokat gyűjt, Instagram-oldalán dokumentálja tevékenységét: most épp azt követhetjük nyomon, ahogy 200 autót vásárol, és azokat eljuttatja a frontra.

A Jelenkor Kiadó gondozásában most megjelent Harkiv Hotel című verseskötetében az 1995 és 2022 között született szövegeiből válogatott és fordított Vonnák Diánaaki Látlak című kötetével tavaly Margó-díjas lett, és aki a kötet apropóján Kijevből küldött exkluzív videót. Ebben elmondja, hogy most van a kilencedik évfordulója annak, hogy a Majdanon eszkalálódott az erőszak, és a rohamrendőrség a tüntetők közé lőtt, és négy napra vagyunk a totális háború első évfordulójától is.

Eléggé az van a levegőben, hogy mindenki számot vet azzal a majdnem tízéves történettel, hogy ebben az országban nincsen béke, hogy annektálták az oroszok a Krímet, hogy 2014 tavaszán megkezdték a szeparatista csoportok támogatását és ezzel a hibrid háborút, és egy éve totális háborút folytatnak szőnyegbombázásokkal, deportálásokkal és minden egyébbel

– mondja Vonnák Diána. Mesélt egy felolvasóestről, ami azt bizonyítja, milyen elképesztő erő az, amivel Zsadan jelen van, megszólal és cselekszik, és azt reméli, hogy a verseknek és az ősszel megjelenő új regénynek köszönhetően ebből valami most Magyarországon is meg tud szólalni. A videóüzenet alatt láthatjuk, amint megáll mesélés közben, mert megszólalt a légvédelmi sziréna.

Diktatúrában kivégzett írók

Szerhij Zsadan költő, író és rocksztár – akit tavaly az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is emlegettek – Ukrajna talán legnépszerűbb krónikása, aki az ország függetlenségével lett nagykorú. Kezdetben szatirikus, polgárpukkasztó hangja az oligarchiába fulladt rendszerváltás és két forradalom tapasztalatától vált élesebbé és komorabbá. Mert hogyan szólalhat meg a költő, ha rázárul a történelem? Jut-e neki tiszta lap? Milyen a diktatúrában kivégzett íróktól örökölt nyelv? 

És marad-e miről beszélnie, ha egy nevén nem nevezett háború nyolc éve után végül lerohanják a hazáját?

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/21/szerhij-zsadan-uj-verseskotet-harkiv-hotel-vonnak-diana/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mint azt korábban az Index megírta, február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni …