2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megrendezte a majom halálát, hogy meglépjenek az állatvédők elől

Hirdetés

Megrendezte a majom halálát, hogy meglépjenek az állatvédők elől

Tonia Haddix közölte a hatóságokkal, hogy szeretett majma sztrókot kapott, majd szívelégtelenségben meghalt. Amikor Tonka földi maradványai felől érdeklődtek, Haddix azt állította, hogy elhamvasztották. A nőnek már korábban is voltak konfliktusai a PETA-val, Amerika egyik legnagyobb állatvédő és állatjogi szervezetével, így a csoport hitetlenkedve fogadta Haddix állítását.

A közöttük folyó jogi vita évek óta tart, kezdve onnan, hogy Tonka korábbi gazdája, Connie Casey továbbadta a filmes főemlőst és rajta kívül még hat csimpánzt Haddixnek. Casey-vel az eredeti pereskedés oka az, hogy több ponton megsértette a veszélyeztetett főemlősök tartásáról szóló szabályozást: 2001-ben egyik csimpánza átszökött a szomszéd telekre, ahol a rémült lakó menten tüzet nyitott, és agyonlőtte az állatot.

Ezt követően 2009-ben Casey tenyésztett majma rátámadt egy connecticuti nőre.

Hirdetés

A létesítmény, amelyet Casey Missouri Primate Foundation néven vezetett, volt hogy több mint tíz főemlősnek adott otthont, miközben a PETA állítása szerint csótányinvázióval küzdöttek, és az erdős, zöld területeket igénylő majmokat egymástól elzárva, szűk, kopár kifutókon tartották.

A szervezet 2016-ban fogta perbe Connie Casey-t. Tonia Haddix nem sokkal ezután lépett be az ügybe, átvett hét majmot Casey-től, és ezzel automatikusan magára vonva a PETA haragját: így 2018 óta ő is jogi eljárás alatt áll.

Mindenki mást mond?

Tonka régi színész társa, Alan Cumming az állatvédő szervezet kérésére szállt be a hadjáratba: húszezer dollárt ajánlott fel annak az embernek, aki sikeresen nyomra vezeti őket és a hatóságokat. A PETA végül egy telefonos felvétel segítségével buktatta le a nőt, amelyen elismeri, hogy Tonka az ő otthonában van, azonban június másodikán eutanáziát fognak rajta végrehajtani.

A megtalálás körülményeiről mindkét fél mást állít.

Haddix szerint a majom az ő Missouri állambeli otthonában élt, ahol hatvanhüvelykes plazmatévé és interaktív érintőképernyős eszköz állt a rendelkezésére. Amikor rájuk találtak, épp Szent Patrick-napot ünnepeltek a közeli barátaikkal. A nő ettől függetlenül tagadja, hogy eutanáziát akart volna végrehajtani a majmon, de annyit beismer, hogy az orvos a régóta elhúzódó betegség miatt szorgalmazta, hogy altassák el az állatot, amire ő képtelen volt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/06/16/majom-csimpanz-allatorvos-peta-tonka-tonia-heddix-alan-cumming/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha a nyers tej istállószagú, az nem éppen vidéki romantika

Ha a nyers tej istállószagú, az nem éppen vidéki romantika

A hazai sajtok az utóbbi időszakban komoly fejlődésen mentek keresztül, így azok a szakemberek, akik …