2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / “Megnéznétek néhány pornófilmjelenetet?”

“Megnéznétek néhány pornófilmjelenetet?”

Nehéz kritikát írni egy olyan dokumentumfilmről, amelynél nem elsősorban az számít, ez most jó film-e vagy sem. Mert a jelenség maga, az ügy, illetve a konkrét történet hordereje sokkal nagyobb az esztétikai-művészi kérdésnél. Az ügy, ami igazából, hasonlóan a Sárosdi Lilla által kirobbantott hazai Metoo ügyhöz, valójában a megtörténte után 25 évvel veszi kezdetét. Magyari Péter 2014-es cikkével, mely iszonyatos lavinát indít, morális, büntetőjogi, gyereknevelési családügyi, pedagógusi és pszichológiai kérdéseket zúdít az akkori és mostani (mindenkori) társadalom nyakába. Addig persze a lelkekben megteszi a maga útját, mint egy folyton duzzadó barlangi csermely, mely egyszer csak folyóvá, sőt zuhataggá változik.

A Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmet Oláh Judit jegyzi, aki érintettje a történteknek, és ezt nem is rejti véka alá. Az egész ügy – noha persze a perspektíva kitárul – az ő szempontjából, az ő személyes sérülései mentén bomlik ki, legalábbis ez a legfőbb motivációja, hogy megértse, mi zajlott akkor a környezetében: a társaiban, a szüleiben, és mi zajlott-zajlik azóta, az eltelt 25, már-már 30 évben benne.

RETURNTOEPIPO 2

Fotó: HBO

Valahogy rendet szeretne teremteni, valamiféle eredményre jutni. Ezért is hívja segítségül a pszichodrámacsoportot, mely végig jelen van a filmben, a szereplők, az egykori sérelmet elszenvedők megpróbálják eljátszani egykori önmagukat és magát Sipost is. Utóbbi a nehezebb feladat. A bőrébe képzelik magukat, vajon mi hajtotta, mit gondolt magáról, amikor kivételes intellektusával, a maga végtelenül ravasz és kifinomult eszközeivel manipulálta a gyerekeket, amikor hozzájárult némelyikük, a nem egészen kiválók megaláztatásához.

Közben – hála a lelkes szülők, köztük a rendező szülei egykori videófelvételeinek – felvillannak a szendrői, fogalomszámba menő, rituálékkal, saját játékokkal külön világot felépítő tábor képei is, mely a kor szocialista úttörőtáborának ellentéte volt, s melynek résztvevői kiváltságosnak érezték magukat, ha bekerülhettek, és kiválasztottnak, ha a medvesapkások és boszorkányok hierarchikusan felépített világában részt vehettek. 

A vonzó éjszakai kirándulásokon, a saját himnuszon, a különleges jelmezeken túl ez azzal járt, hogy olykor beléjük erőltették a nem kívánt ételt, vagy éjszaka felkeltették őket, hogy tanuljanak meg egy verset fejből, és addig nem fekhettek vissza, míg fel nem mondták, vagy olykor a többiek szeme láttára  rúgták Fenéken őket.

A film a szendrői tábor értékeit nem vitatja el, bemutatja a vonzerejét is, már amennyire ez a meglévő korabeli felvételek alapján lehetséges. Viszont ezek mögött kibontja a máig élő drámát. A Visszatérés Epipóba a Trefort utcai történeteket, az ottani pezsgő, Sipos által generált kulturális életet nem mutatja be, kizárólag a tábori emlékek, traumák feldolgozása a rendező szándéka, bár a fő vallomástevő esetében a két élmény összekapcsolódik. Jó lenne, ha ez is része lenne a filmnek, a Budapest legelső gimnáziumának számító Trefort és az ottani történések, ha a kor tanárai megszólalnának, de ez talán már egy másik film is lehetne.

A Sipos-féle megaláztatásnak kétféle formája volt, a lelki és a szexuális, utóbbi persze a kettőt együtt tudja.

A rendezőnek „szerencsére” csak a lelki megaláztatásból jutott, mindjárt a tábor elején a Közepes becenevet kapta, amit talán akkor még fel sem fogott igazán, ám azóta se dolgozta fel. S valóban, hogy lehet egy hat-tíz éves gyereknek a Közepes becenevet adni? Mennyire fog ez később beleégni? Oláh Juditnál nagyon beleégett.

Oláh Judit

Oláh Judit

Fotó: HBO

A rendező keresi a társakat a visszaemlékezésben, valamiféle közös kibeszélősdire, szembenézésre és feloldozásra vágyik, és egyáltalán nem bosszút állni akar. Ez nagy erénye. Még csak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/10/ruhamat_eldobtam_-_sipos_tanar_urral_a_szendroi_taborban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az 1984 figyelmeztetés, nem használati utasítás

Az 1984 figyelmeztetés, nem használati utasítás

Félünk, maszk mögé bújunk, feleslegesnek érezzük a tervezgetést, lövésünk sincs arról, kinek kell hinnünk, és …