2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meghökkentő mesék Erika néniről, Forgácsékról és a Papáról

Hirdetés

Meghökkentő mesék Erika néniről, Forgácsékról és a Papáról

Itt élnek velünk mind, ők is a Radnóti Színházba járnak, busszal zötyögnek ki Érdre, a Hunyadi téren vásárolnak, esetleg államtitkári kioktatást hallgatnak, és éppen ezért pont ugyanaz történik velük is, mint velünk, csak mi nem merjük bevallani. Mi kezdünk reményt keltő chatelésbe, mi megyünk terápiába, mi rendelünk a Temuról, nekünk van olyan kínzó gyerekkori emlékünk, ami bosszúért kiált. Vagy ha nem történik velünk ilyen, akkor a lelkünk mélyén vágyunk rá, hogy elégtételt vegyünk a Papán, aki elrontotta az összes karácsonyt.

Semmi nem olyan egyszerű

Rényi Ádám novelláiban az a közös, hogy mindig elérkezünk egy olyan – hogy is nevezzük – tudatváltó pontig, ahonnan nincs visszaút, ahonnan olyan abszurd fordulatot vesz a történet, hogy menthetetlenül száguldunk a letaglózó vég felé. Vegyük rögtön az első írást, amely egyben a kötet címadó novellája. A főhős Erika néni iránt érdeklődik, aki az iskolában a történelemtanára volt, és Zsuzsa néni, a kémiatanár „mindenféle gyanakvás nélkül” elmondja, Erika néni hol lakik.

Mindenféle gyanakvás nélkül – miért kellett volna gyanakodnia?

Hirdetés

Az Erika néniben ez a félmondat már az elején megjelenik, de van, hogy többet kell várni, abban azonban biztosak lehetünk, hogy valamelyik ponton „gellert kap” a történet, kifordul a sarkából a világ, miközben az elbeszélő ugyanazon a szenvtelen hangon mesél tovább, ami már önmagában is feszültségkeltő. A Terápián című novellában például egészen későn jön a fordulat, nem tudjuk, hogy már az abszurdban vagyunk-e, vagy még innen, amikor is a feleség ezt találja mondani: „A dolog nem ennyire egyszerű.”

Megszívecskézett üzenetek

A fordulat aztán van, hogy csak észrevétlenül jelentkezik, mert az egész novellát belengi valami finom regiszterben megszólaló nosztalgia, ami elaltatja a gyanakvásunkat. A Papa karácsonya című „egypercesben” a Mama olyan békésen készülődik, hogy azt már túlzásnak érezzük, de aztán bekövetkezik a fordulat, véleményem szerint ennél a mondatnál:

Vajon elkészült a töltött káposzta?

Ebben a novellában még egy stílusbravúr is megfigyelhető, amikor az amúgy idilli estében az elbeszélő – teljesen más stílusban – felidézi a korábbi karácsonyok hangulatát: egy mondat az egész, de fejbe vág, megnevettet, elszomorít.

Rényi Ádám immár harmadik kötete azért addiktív, mert olyan, mintha a saját életünket olvasnánk: elkezdünk valakivel chatelni, és várjuk, hogy szívecskék érkezzenek az üzeneteinkre, nyomozunk a Facebookon és a Google-ban, kimegyünk az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty térre, ebédelünk a balatonszemesi Kistücsökben, kiülünk a Fröccsteraszra, megnézzük a Bartis Attila regényéből készült A vége című előadást a Radnótiban. És itt úgy olvashatunk magunkról, hogy közben 

nem kell attól […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/26/renyi-adam-erika-neni-es-tovabbi-felnottmesek-konyv-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy vadidegen házában üldögélt, de amikor kijött, megvilágosodott

Nagyszerű hangulatban folytatódott a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett FISZ-tábor a második napon is. A Szokolya …