2020. augusztus 5., szerdaMa Krisztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Krisztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meghalt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél Melanie-ja

Meghalt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél Melanie-ja

A 2003-as Oscar-gálán Olivia de Havilland adta át az egyik díjat, és a közönség hosszú perceken keresztül állva tapsolt, amikor megjelent a színpadon. A vastaps egyszerre szólt a személyének, illetve a szimbólumnak, hiszen De Havilland annak a korszaknak a jelképe volt, amit Hollywood aranykoraként emlegetnek, és amikor a nagy stúdiók egyszerre kezelték sztárként és rabszolgaként a színészeket. Ennek a kornak a koporsójába ő is bevert egy jó nagy szöget.

Olivia de Havilland 2020. július 26-án hunyt el, 104 éves korában.

Karrierje 53 évig tartott, 49 nagyjátékfilmben szerepelt, de nemcsak a mozivásznon lehetett látni, ugyanis a televízió térhódításával egyre több képernyős szerepet vállalt, emellett a színpadon is gyakran felbukkant, és fontos szakmai tisztségeket is betöltött, ő volt például az első nő, aki a Cannes-i Filmfesztivál zsűripaneljének elnöke lett. Elmondása szerint kissé tartott ettől a feladattól, de örült annak, hogy egy olyan bizottság elnöke lehet, ami rajta kívül csak férfiakból áll.

Munkásságát sokszor, sokféleképpen ismerték el, 1960-ban csillagot kapott Hollywoodban a Hírességek sétányán, 2008-ban George W. Bush amerikai elnök az USA legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetésével (National Medal of Arts) jutalmazta, 2010-ben a Becsületrend lovagi fokozatát vehette át Nicolas Sarkozy francia elnöktől, 2017-ben pedig lovaggá ütötte II. Erzsébet, és az akkor 101 éves De Havilland úgy nyilatkozott, hogy ez volt számára a legcsodálatosabb születésnapi ajándék.

A brit színésznő, aki Japánban született és Amerikában lett világsztár

1916. július elsején született Tokióban, nevét a Vízkereszt, vagy amit akartok Olivia grófnőjéről kapta. Édesapja, Walter de Havilland angoltanárként, illetve szabadalmi jogászként dolgozott, édesanyja, Lilian Fontaine színésznő volt, unokatestvére pedig az a Geoffrey de Havilland volt, akinek cége negyven évig uralta a világ repülőgépgyártását. De Havilland szülei 1913-ban Japánban ismerkedtek össze, és egy év múlva össze is házasodtak. 15 hónappal Olivia születése után világra jött testvére, Joan, akivel legendásan turbulens volt a kapcsolata. 

A testvérem egy oroszlán, én pedig egy tigris vagyok, a dzsungel törvényei szerint soha nem lehetünk barátok.

Mivel Lilian Fontaine úgy gondolta, hogy a lányainak jót tenne, ha a Távol-Kelet helyett Nagy-Britanniában nőnének fel, a család 1919-ben útra kelt, de mivel a hajóúton mindkét gyerek megbetegedett, Kaliforniába érve megszakították utazásukat, és végül Fontaine itt telepedett le. Férje, aki függővé vált a go nevű japán játéktól (és a japán prostituáltakat is túlságosan kedvelte), visszaköltözött Japánba, és a válás után feleségül vette korábbi házvezetőnőjüket.

Bár Olivia angoltanárnak készült, már korán megmutatkozott, hogy van tehetsége az előadó-művészethez, négyévesen balettozni tanult, ötévesen zongorázni, és már hatéves kora előtt olvasott. Édesanyja második férje, az áruházvezetőként dolgozó George Milan Fontain meglehetősen szigorú volt, és nem nézte jó szemmel a lányok színészi szárnypróbálgatásait. Amikor kiderült, hogy a még tinédzser De Havilland elvállalta Elizabeth Bennet szerepét a Bűn és bűnhődés alapján készült színdarabban, kénytelen volt elköltözni otthonról, és egy közeli barátjánál húzta meg magát.

Miután 1934-ben leérettségizett, ösztöndíjasként az oaklandi Mills Főiskolán folytatta a tanulmányait, és még ekkor is az volt a terve, hogy angoltanárként helyezkedik el, de a színészet megmaradt hobbiként, és valószínűleg nem sejtette, hogy milyen fordulatot hoz majd az életébe az, hogy a Saratogai Közösségi Színházban ráosztották Puck szerepét a Szentivánéji álomban. Ugyanebben az évben Max Reinhardt osztrák rendező a Hollywood Bowlban szerette volna bemutatni William Shakespeare vígjátékát, és miután az egyik munkatársa látta De Havillandet Saratogában, Reinhardt felajánlotta, hogy legyen beugró színész, és miután a Hermia szerepére beosztott mindkét színész kiesett, ő állhatott színpadra a bemutatón. Mindeközben a Warner Bros, az öt nagy hollywoodi stúdió egyike megbízta a rendezőt azzal, hogy készítse el náluk a Szentivánéji állom filmes változatát. De Havillandnek egy kis győzködésre volt szüksége, hogy a kamerák előtt is eljátssza Hermiát, de végül igent mondott.

Olivia De Havilland és Errol Flynn (Robin Hood kalandjai, 1938)

Olivia De Havilland és Errol Flynn (Robin Hood kalandjai, 1938)

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

1934. november 12-én aláírt egy ötéves szerződést 200 dolláros kezdőfizetéssel. Ugyan ez a film nem lett a közönség kedvence, de a kritikusok elismerően írtak a fiatal színésznőről. Az 1937-es Call It a Day Catherine  Hiltonja volt az első főszerepe, az igazi áttörést pedig 1938 hozta el a Robin Hood kalandjai című filmmel, amiben ismét Errol Flynnel játszhatott, a férfival, akivel tökéletes párt alkottak a vásznon, és akivel mindig hírbe hozták, nem teljesen alaptalanul, az övék volt az egyik legnagyobb beteljesületlen hollywoodi románc.

Munka és magánélet

De Havilland és Errol Flynn összesen nyolc filmben szerepelt együtt, a színész azt állítja, az 1936-os Balaklava forgatása alatt már biztos szerelmes volt kolléganőjébe, végül 1937 tavaszán, VI. György brit király koronázási bálján vallott is érzéseiről, De Havilland azonban kikosarazta arra hivatkozva, hogy Flynnek el kell válnia feleségétől, akivel egyébként akkor már nem voltak együtt. Ennek azt lett a vége, hogy Flynn visszament a feleségéhez, Lili Damitához. Pedig a vonzalom kölcsönös volt, De Havilland még a hetvenes években is úgy viselkedett egy interjúban, mint egy fülig szerelmes kislány, amikor a színészre terelődött a szó. 

A színésznő 1938 júliusában Howard Hughes amerikai milliárdossal, a korabeli Hollywood egyik meghatározó filmgyárosával kezdett el randevúzni. Hughes legendás pilóta volt, aki nem sokkal korábban három nap alatt körberepülte a világot kisgépével.

Míg a környezetemben a férfiak nap mint nap hőst játszottak a vásznon, pedig a hétköznapokban erről szó sem volt, addig ő a mindennapokban is az volt.

Ez a kapcsolat nem tartott sokáig, 1939-ben már James Stewart színésszel találkozgatott. A színész az ügynöke kérésére kísérte el kolléganőjét az Elfújta a szél New York-i premierjére. Stewart egy évvel később megkérte a kezét, ám De Havilland nem érezte úgy, hogy készen áll a hazásságra. A szakításuk után 1941-ben összejött John Huston rendezővel, állítása szerint vele már szívesen összekötötte volna az életét, de ebből nem lett semmi. Végül Marcus Goodrich újságíró vezette oltár elé 1946. augusztus 26-án, három évvel később megszületett a fiuk, Benjamin, majd négy évvel később elváltak. Ugyanebben az évben, 1953-ban meghívták a Cannes-i Filmfesztiválra, itt ismerkedett össze második férjével, Pierre Galante rendezővel, aki miatt Franciaországba költözött.

Olivia De Havilland és Marcus Goodrich (1950)

Olivia De Havilland és Marcus Goodrich (1950)

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

De Havilland egyike volt azon kevés sztárnak, aki karrierje csúcsán fordított hátat Hollywoodnak, igaz, csak lakhely szempontjából. 

Hollywood az 1950-es évek elején nagyon lehangoló hely lett. Véget ért az aranykorszak, a tévé vetett véget neki. Míg korábban a nagy stúdiók évente 100 filmet készítettek, később már csak 10-20 premier volt évente

– nyilatkozta a színésznő, aki 1955-től élete végéig Franciaországban lakott, de francia filmekben nem szerepelt, mivel akcentussal tudta csak beszélni a nyelvet. Élményeiről egyébként könyvet is írt, ami Every Frenchman Has One címmel 1962-ben jelent meg.

1956 júliusában megszületett De Havilland és Galante lánya, Gisèle Galante, aki miatt évekkel azután is egy fedél alatt éltek, hogy úgy döntöttek, házasságuknak befellegzett. 1979-ben mondták ki végül a válást, de utána is barátok maradtak, a színésznő második férje mellett volt közvetlenül azelőtt is, hogy 1998-ban elhunyt. De Havilland hét évvel korábban temette el első házasságból született fiát, Benjamint, aki csak 19 éves volt, amikor Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála.

Ugyan az Elfújta a szélben a tüzes Scarlett O’Harával szemben a kedves és csendes Melanie Hamiltont alakította, Hollywood aranykorának emlékezetes botrányai fűződtek a nevéhez: ott volt egyrészt a románc Errol Flynnel, másrészt a viszály testvérével, Jane Fontaine-nel. Minden gyerekkorukban kezdődött, az idősebb testvérnek nem tetszett, hogy húga született, Jane-nek pedig az, hogy a nagyobbik lány volt édesanyja kedvence. Volt ebben valami, amikor ugyanis eldöntötte, hogy ő is színésznő lesz, édesanyja szólt, hogy ne használja a De Havilland nevet, és nővére stúdiója, a Warner is tilos területnek számított.

Joan és Olivia (1945)

Joan és Olivia (1945)

Fotó: Silver Screen Collection / Getty Images Hungary

A siker végül egyiküket sem kerülte el, ők az egyetlen testvérpár, akik mindketten Oscar-díjat kaptak, és megtörtént, hogy Joan Fontaine a nővére elől halászta el a szobrot, őt 1942-ben a Gyanakvó szerelemben nyújtott alakítása miatt jelölték, testvérét pedig a Hold Back the Dawn miatt, és végül Fontaine kapta meg az Oscart.  A legendárium szerint 1961-ben elásták a csatabárdot, amikor a karácsonyt Joan Fontaine manhattani otthonában töltötték, de 1975-ben ismét megromlott a kapcsolatuk, ugyanis nem értettek egyet azzal kapcsolatban, hogy rákbeteg édesanyjukat milyen kezelésnek vessék alá, illetve Fontaine azt állította, nővére nem értesítette arról, hogy édesanyjuk meghalt. Joan Fontaine 2013-ban hunyt el.

Én mentem férjhez elsőként, én kaptam hamarabb Oscar-díjat, és ha előbb halok meg, mint ő, akkor biztosan dühös lesz amiatt, hogy ebben is megelőztem

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/07/27/meghalt_olivia_de_havilland/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Érkezik a második évada annak a sorozatnak, amiben Al Pacino nácikra vadászik

Érkezik a második évada annak a sorozatnak, amiben Al Pacino nácikra vadászik

Az év elején indult el az Amazon nácivadász sorozata, augusztusban pedig a csatorna már a …