2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meghalt Bányai István

Hirdetés

Meghalt Bányai István

Bányai István elismert grafikusnak számított, nevét sokan ismerték a tengerentúlon annak köszönhetően, hogy ismert amerikai lapok borítóin köszöntek vissza a munkái. A halálhírt szombaton jelentette be a The New York Times, amely Bányai István özvegyétől, Katalintól értesült a gyászhírről (a cikk megjelenése nem sokkal előtt a grafikus ismerősei, tisztelői a közösségi médiában már beszámoltak erről).

István képei mesteriek és precízek voltak, de egyben szürreálisak és szexik is, ami jó kombinációt jelentett. Leginkább animációs filmekre, az 1960-as évek európai animációs filmjeire hasonlítottak

– írta Kurt Andersen, a New York magazin korábbi főszerkesztője. Steven Heller, a The New York Times művészeti igazgatója jó értelemben vett „őrültként” jellemezte Bányait, aki „folyamatosan olyasféle kreatív őrültség állapotában van, ami csak a legnagyobb művészeknek adatik meg”.

“Spring Is in the Air”

Hirdetés

by Istvan Banyai / The New Yorker

pic.twitter.com/K5PETslSU1

— Aslıhan Karay (@karayaslihan) May 29, 2015

A The New York Times cikkében azt is felidézték, hogy Bányai egy évekkel ezelőtt készült videós interjúban szintén „különcnek” nevezte magát.

New Yorkban várták az igazi lehetőségek

Bányai felesége szerint a műveiben megjelenő határtalan szökés szelleme nem puszta szeszély volt, hanem részben reakció arra az elnyomásra, amelyet Bányai a szovjet uralom alatt álló Magyarországon felnőve tapasztalt.

Bányai István 1949-ben született Budapesten, és később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. Eredetileg építésznek készült, de özvegye szerint hamar rájött, hogy az a szakma nem neki való.

Egyszer megtervezett egy kétemeletes […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/19/meghalt-banyai-istvan-grafikus-illusztrator-erika-new-yorker-playboy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …