2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meghalt a humanista fotográfia utolsó képviselője

Hirdetés

Meghalt a humanista fotográfia utolsó képviselője

Kilencvenhét éves korában, párizsi otthonában elhunyt Sabine Weiss fotográfus, halálával a híres francia humanista iskola utolsó képviselője is távozott – adta hírül az MTI.

Bár a fotózással felhagyott, Weiss haláláig aktívan foglalkozott az archívumával. Svájcban született, művészetét Genfben tanulta, majd a második világháború után Párizsba költözött. Különösen a Párizs utcáin készített képeiről vált híressé, és 70 éven át a francia fotográfia középpontjában állt.

Weissnek 1949-től működött műterme Párizsban, 1995-ben pedig felvette a francia állampolgárságot. A második világháború utáni időszak egyik első jelentős fotósaként olyan magazinok megbízásából járta a világot, mint a Vogue, a Life, a Time vagy a Newsweek, fényképeit világszerte mintegy 160 önálló vagy csoportos kiállításon mutatták be.

Az ösztönös tehetségű fotós az egyszerű emberek hétköznapjait örökítette meg szerte a világban anélkül, hogy megpróbált volna befolyást gyakorolni alanyaira. Munkatársainak közleménye szerint érzéke volt ahhoz, hogy megtalálja a különlegest a hétköznapiban. Ismert volt a Vogue divatmagazin számára készült divatfotóiról is.

Hirdetés

<iframe width="560" height="315" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/29/meghalt-a-humanista-fotografia-utolso-alakja-sabine-weiss/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vér a pucában, és vigyázzon az állára, nehogy az ölébe hulljon!

Vér a pucában, és vigyázzon az állára, nehogy az ölébe hulljon!

Valaki azt mondta nekem a napokban, hogy a színház halott. Így: halott. Merthogy elmúltak azok …