2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

Hirdetés

Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

A mostanában jellemző esős időben igazi menedéket nyújt a hideg elől a gasztronómiai élvezeteket kulturális programokkal kiegészítő étterem, a Jászai Mari tértől egy köpésre található Teatro di Fragola. Belépve az esti előadás rendezője, a Trojka Színházi Társulás vezetője, Soós Attila fogadja a nézőket. A darab helyszíne a pince. Ehhez méltón a közönséggé verbuválódott csapat lefelé veszi az irányt, hogy önszántukból a szürke, hideg, ablak nélküli helyiségbe érve vállalják az eső helyett a lelki hideg zuhanyt. De hát minden menedéknek ára van.

A puritán, egyszerű, szürke tér nem lehet megdöbbentő azok számára, akik látták Lars von Trier Dogville című filmjét. A Nicole Kidman főszereplésével készült mozi egészen formabontó volt, ugyanis hiába filmről beszélünk, a látottak sokkal inkább tűntek színházi előadásnak. Így nem csoda, hogy a történet a 2003-as bemutató után egészen hamar élő közönség elé költözött.

Soós Attila pár szóban köszönti az összegyűlteket, saját hivatásáról, a történetmesélésről beszél, és a

mindenkiben megbújó sötét oldalról.

Hirdetés

Amint leül, az előadás kezdetét veszi, koromsötétségben pisztoly dördül, majd a félhomályban meglátjuk Grace Mulligant (Eke Angéla), aki csillogó fekete ruhában menekül (látvány- és jelmeztervező: Lakatos Márk), és vele együtt mi is Dogville-be érkezünk.

A díszlet teljes hiánya rákényszerít, hogy a képzelőerőnket a maximálisra tekerjük, nem lustulunk el az élmény befogadása közben. Pont ezért érzelmileg szinte azonnal bevonódunk az előadásba, mert a látottak kiegészítéséhez aktív szereplőkké kell válnunk.

Érzelmi bevonódás

Hála az égnek a Trojka ezen előadása nem interaktív, valószínűleg egy ilyen súlyú darabban ennél több interakciót nem bírna el az ember, és ki is zökkentené a nézőt az állandó készenlét a mozgósításra, márpedig a darab egyik fő erejét az adja, hogy az első pár perctől az utolsó pillanatig együtt élünk a főszereplővel.

Dogville elszigetelt, a városba mindössze egy út vezet. Lakói saját világukban élnek, elzárva a külvilágtól. Kevesen vannak, így mindenki ismer mindenkit, nincs önjelölt vezető, a közösség egységesen irányít. Talán egy ember van, aki kicsit Dogville keretein kívül gondolkodik, ifj. Tom Edison, akit filozofikus kérdések foglalkoztatnak a közösséggel kapcsolatban. Az üldözői elől menekülő Grace-ben pedig meglátja a szociológiai kísérlet alanyát. Rábeszéli a lányt, hogy náluk rejtőzzön el, valamint a lakókat, hogy adjanak Grace-nek két hetet a beilleszkedésre, és ha az alatt az idő alatt megkedvelik, akkor segítsenek a lánynak elrejtőzni a világ elől.

Az eleinte bizalmatlan lakók megszokott, rutinszerű életébe Grace nagyon próbál beilleszkedni, de nem igazán hagyják. Majd Tom tanácsára felajánlja segítségét olyan szükségtelen dolgokra, amikre más jelentkező nincs. Majd ezekből a dolgokból a második próbahét végére komplett napi rutinja lesz. Végül a közösség befogadja a lányt, aki szolgálataiért cserébe fizetést is kap, és egy üresen álló házba is beköltözhet.

A segítségnek ára van

Az előadásba pár percre beköltözik az idill, a nyomasztó hangulat és tér rövid időre barátságos légkörré válik. Grace, a múltjáról titkolózó, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/29/dogville-trojka-szinhaz-ajanlo-eke-angela-lars-von-trier-minek-ment-oda/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …