2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Még mindig keresik a magyar kubistákat Párizsban

Hirdetés

Még mindig keresik a magyar kubistákat Párizsban

Rendhagyó kiállítás nyílt Párizsban, amely nem csupán magyar kubista műveket mutat be, hanem eltűnt műkincsek nyomába is ered. Azok felkutatása nem is olyan egyszerű, igaz, talán nem is lehetetlen, hiszen az augusztus 14-ig tartó tárlaton 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció látható 11 magyar avantgárd művésztől.

A kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész mintegy egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat. Munkájáról az Indexen is többször is olvashattak már, például akkor, amikor a Stuart Little, kisegér című gyerekfilmben észrevette, hogy az egyik jelenetben a nappaliban Berény Róbert Alvó akt című alkotása lóg a falon.

Barki Gergely hat évvel ezelőtt az Artmagazinban tanulmányt jelentetett meg az elveszett magyar kubizmusról. Akkor felfedezésre váró területként írt erről, így megkérdeztük tőle, hogy mi változott azóta, mekkorára tágult a magyar kubizmus. A művészettörténész azt mondja, hogy 

Hirdetés

azóta sokkal intenzívebbé vált a kutatás és ennek során több-száz korábban ismeretlen, vagy elveszettnek hitt művet sikerült felkutatnom, amelyeket egy nagyszabású, reprezentatív tárlaton igyekszünk bemutatni 2023-ban a Magyar Nemzeti Galériában. Ezen kiállítás során kurátortársam Rockenbauer Zoltán lesz, akivel már sok közös projekten dolgoztunk nagy sikerrel. Az eddigi visszajelzések alapján nem csupán a hazai szakma, de külföldi kollégáink megítélése szerint is paradigmaváltó tárlat előtt állunk. Ez a párizsi kiállítás ennek nem csupán beharangozója, előkészítője, de lakmuszpapírja is.

A kiállítás anyagában is olvasható, hogy a XX. század eleji Párizs a világ minden tájáról vonzotta az avantgárd művészeket. A magyar kubista festők közül megjelent ott Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint a szobrász Csáky József és Bánszky Sándor is. Ám a magyar kubizmus önálló jegyeket hordozott, vagy a franciát másolt. Művészettörténeti szempontból ilyen jól látható különbség például a művek színessége.


Szobotka Imre: Zenész, kb. 1914., olaj, vászon, elveszett


6

Szobotka Imre: Zenész, kb. 1914., olaj, vászon, elveszettGaléria: Wanted kiállítás képei

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/05/31/meg-mindig-keresik-az-elveszett-magyar-kubistakat-parizsban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Noha a szexuális és hatalmi visszaélésekről egyre több szó esik idehaza is, néhány színházat leszámítva …