2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Meg lehet szakadni a röhögéstől Ryan Gosling új akcióvígjátékán

Hirdetés

Meg lehet szakadni a röhögéstől Ryan Gosling új akcióvígjátékán

Amikor Hollywoodról van szó, és az embert megkérdezik híres szakmabeliekről, napestig tudjuk sorolni a filmrendezőket, írókat, színészeket, zeneszerzőket, de mostanra az operatőrök közül is többen afféle celebstátuszba emelkedtek. Azonban hiába végzik nagyon gyakran (főleg az akciózsánerben) ők a munka oroszlánrészét, ami a legtöbb bátorságot igényli, a kaszkadőrök valahogy rettenetesen alulértékeltek. Ezen kíván most változtatni az exkaszkadőr David Leitch, a mozikban május 2-től látható A kaszkadőr (The Fall Guy) című akcióvígjátékával, amely a nyári blockbusterszezont rúgja be a Barbie sztárja, Ryan Gosling főszereplésével. Mit berúgja, berobbantja, merthogy ez a film nemcsak szupervicces, hanem legalább annyira látványos és izgalmas is, új életet lehel az akciófilmek egy olyan válfajába, amelyet eddig halottnak hittünk.

2565 TPCC 00012A

Fotó: UIP-Duna Film

A kaszkadőr című film, mely nagyon lazán a nyolcvanas években az amerikai ABC által sugárzott Fall Guy tévésorozatot veszi alapul, egy Colt Seavers (Ryan Gosling) nevű fickót állít a középpontba, aki a legnagyobb szuperprodukciókban kockáztatja az életét a címszereplő sztárok helyett. Colt rettenetesen sikeres a szakmában, az egyik legjobb… addig a napig, míg az egyik forgatásán kis híján el nem töri a gerincét egy balesetben. Ryan Gosling karaktere fogja magát és vissza is vonul szégyenében, és a következő éveket exbarátnője, az időközben rendezővé avanzsáló Jody (Emily Blunt) előli bujkálással tölti. Na meg gazdag ficsúrok luxuskocsijainak a parkolásával, merthogy ez lesz Colt új (elég dicstelen) melója.

Valószínűleg senkit sem lep meg az a fordulat, hogy a bukott kaszkadőrt visszahívják, ráadásul épp Jody új filmjén kell közreműködnie. Igen ám, de a frissen rehabilitált dublőr egy nagyobb összeesküvésbe is belekeveredik, a Metalstorm című sci-fi felvételein egyszer csak hiába várják a főszereplőt, a világszerte híres és legalább ennyire beképzelt Tom Rydert (Aaron Taylor-Johnson), aki szőrén-szálán eltűnik. Innentől A kaszkadőr sztorija több szálon kezd el futni, egyrészt látjuk, hogy miképp zajlik egy képzeletbeli blockbusterfilm forgatása Ausztráliában (ami a Dűne és a Mad Max furcsa keveréke), illetve a Gosling által játszott Colt amellett, hogy önjelölt hősnek állva megpróbálja előkeríteni Tom Rydert, még a Jodyval való szerelmét is igyekszik friss lángra lobbantani. Félreértés ne essék, Goslingot sűrűn látjuk ebben a filmben lángolni, de nem a szerelemtől, hanem a különböző őrült mutatványok közben.

Hirdetés

Hogy is tiszteleghetne másképp egy olyan film, aminek A kaszkadőr a címe, ha nem ténylegesen megcsinált kaszkadőrmutatványokkal. Márpedig David Leitch filmjében a lehető legkevesebb CGI-t használták, azt is csak akkor, amikor az Álomgyárat ekézni akarták vele. Ehelyett a film kaszkadőrei estek, keltek, konkrétan Guinness-rekordot döntve borultak, ugrattak az autókkal… elérve, hogy nekünk, nézőknek a legrealisztikusabb élményt nyújtsák. Úgy is valósághűt, hogy A kaszkadőr igazából egy nagyon elszállt akciófilm.

2565 D066 00202R CROP

Fotó: Eric Laciste / Universal Pictures

A kaszkadőr legalább annyira pörög, mint az ugyancsak David Leith által jegyzett 2022-es A gyilkos járat is tette. Abban a filmben se volt kutya az, amit Brad Pitt csinált, de Ryan Gosling ezúttal nagyjából mindenen és mindenkin túltesz, amikor az akcióhősködésről van szó. Colt egy karizmatikus szépfiú, aki szétgyúrt, és tényleg elhisszük neki, hogy százhússzal belerongyol egy betonfalba, aztán mosolyogva kiszáll és a karjai közé omló nőjét viszi is haza ágyakrobatikázni. Ami a humoros beszólásokat és párbeszédeket illeti, az író Drew Pearce-nek köszönhetően hálás dolga volt Goslingnak,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/05/02/a-kaszkador-mozi-film-akciovigjatek-ryan-gosling-blockbuster-latvany-humor-ajanlo-sorozat-remake-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb három évre megválasztották a Szépírók Társaságának elnökségét

A Szépírók Társasága 2024. május 18-án tartotta közgyűlését, amely újabb három évre bizalmat szavazott a …