2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Maximumra tekerték a humort ebben az új mozifilmben

Hirdetés

Maximumra tekerték a humort ebben az új mozifilmben

A Dungeons & Dragons, röviden D&D nevű asztali szerepjátékot a 70-es évek közepén alkotta meg Gary Gygax és Dave Arneson párosa, és hiába telt el jó pár évtized azóta, a népszerűsége még mindig töretlen. Igaz, legnagyobb arányban Amerikában bolondulnak a játékért, amelynek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik: mindössze egy pár főből álló haveri társaság kell hozzá, akik összeülnek, kitalálnak maguknak nekik tetsző karaktereket, és maguk közül egy mesélőt kinevezve elindulnak kalandozni egy színes fantasyvilágban. Kezdőként sem kell kétségbe esni a Dungeons & Dragonstől, bár szigorú szabályok vannak, a négyzetrácsos játéktábla, az ikonikus miniatűr figurák és a d20-as dobókocka mind elengedhetetlen kellékek, mégse nehéz beletanulni ebbe az egészbe. A D&D egyetlen kihívást jelentő aspektusa, hogy nagy időráfordítást igényel, de a kalandok izgalmas kampányokba torkollnak, és a végén nincs annál jobb érzés, mint amikor egy szerencsés dobással végül halálba küldjük a minket sok-sok órája kínzó agyaras főgenyát, és megmentjük a világot.

A létezése óta a D&D-t sok támadás érte, szép számmal akadtak, akik nem értették a jelenséget, a 80-as években például a sátánizmussal kötötték össze az RPG-játékot.

Hirdetés

Ha visszaemlékszünk, a Netflixen nagy sikerrel sugárzott és pont a 80-as években játszódó Stranger Thingsben Mike és barátai is a D&D-vel nyomulnak, kapják is az ívet miatta a többiektől, de ettől még nagyon élvezik a közös szessönöket. Sőt, a főellenségeiket a játékból inspirálódva nevezik el. Nem csoda, hogy részben ennek a sorozatnak köszönhetően a Dungeons & Dragons az elmúlt években sokadik virágzását éli, az asztali játék mögött álló Wizards of the Coast 2019-es becslése szerint 40 millióra rúgott nemrég a játékosbázis világszerte, a kezdő játékosok száma pedig 25 százalékkal nőtt az azt megelőző évhez képest.

captures chrome-capture-2023-2-28 (7).png

Fotó: Par. Pics. TM Hasbro / IMDb

Nem csak a Stranger Thingsnek köszönhető ez a megint berobbanó népszerűség persze, az olyan videójátékok, mint a The Witcher, az Elder Scrolls vagy éppen napjainkban az Elden Ring is sokat tesznek azért, hogy a játékosok a nagy klasszikust elővegyék, és offline is szörnyeket szeleteljenek, varázsoljanak, és kalandozzanak.

A magyar mozikba március 30-án érkező, Dungeons & Dragons: Betyárbecsület több szempontból is a legjobbkor készült el. Mivel jó sokáig kell még várnunk rá, hogy a Trónok harca spin-offja, a Sárkányok háza vagy A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi új évadokkal térjenek vissza (utóbbi franchise-nál új mozifilmeket is belengettek nemrég), az emberek ki vannak éhezve egy jó kis fantasyra. A D&D-film készítői úgy lehettek az egésszel, hogy miért kéne minden fantasyt komolyan venni, John Francis Daley és Jonathan Goldstein a dráma és a komolyság helyett inkább a Marvelre jellemző laza popcornhangulattal dobták fel a szerepjáték mozis feldolgozását.

a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület ebből a szempontból egy hatalmas telitalálat lett.

A történet középpontjában egy Edgin Darvis (Chris Pine) nevű hárfás áll, a fickónak amekkora dumája van, annyira nem ért semmihez a zenélésen kívül. Jó, mondjuk a tervszövéshez igen, főképp neki köszönhető, hogy régi cimborájával, Holga […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2023/03/29/dungeons-and-dragons-betyarbecsulet-fantasy-mozi-film-tarsasjatek-rpg-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Volt egyszer egy Diplomataház Talán sokak által ismert tény, hogy 1944 decemberében ez a Nagyboldogasszony …