2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mától újra kint hagyhatja a valóságot Budapesten

Hirdetés

Mától újra kint hagyhatja a valóságot Budapesten

Tavaly rekordnézőszámmal zárta a szezont, az április 27-én startoló 12. évadban pedig újabb csúcsot állíthat a Budapest Park, a szervezők közleménye szerint ugyanis soha nem látott ütemben fogynak a jegyek. A nyitásnak hat telt házas koncerttel vágnak neki, és minden eddiginél több fejlesztéssel várják a látogatókat, amelyeket a szerdai sajtóbejáráson a szórakozóhely alapító-vezérigazgatója, Pálffy András, valamint Rimóczi Imre művészeti és üzemeltetési igazgató ismertetett a jelenlévőkkel.

Gyakorlatilag szétszedtük, lebontottuk és újraépítettük a Parkot

Hirdetés

– mondta Pálffy András, hozzátéve: 

Eddig is rengeteg konténerünk volt, körülbelül 280 darab, ehhez most hozzájött hatvan, egyrészt a zajszennyezés csökkentése miatt, másrészt hogy jobb legyen a hely akusztikája, illetve rengeteg háttérfolyamatot is megváltoztattunk, és fejlesztettük az infrastruktúrát. Minden évben sokat fejlesztünk, de ekkorára, mint most, még sosem volt példa. A szervezeti újdonságok közül az egyik legfontosabb a vibe team alkalmazása, ami a nemzetközi gyakorlatban már jól bevált modell. Ez egy külön kis csapat lesz, speciális érzékenyítéssel felkészítve, akik a biztonsági szolgálat mellett látják el majd a feladataikat – a biztonsági szolgálat a fizikai, a vibe team pedig a lelki biztonságért felel. A fő szempont, illetve az alapgondolat a fejlesztések során tehát a biztonság növelése, illetve a vendégélmény, valamint a dolgozói és a fellépői élmény javítása volt.

Park4 fotó  Nagy Márton

Fotó: Nagy Márton / Index

A szórakozóhely alapító-vezérigazgatója után Rimóczi Imre mondott pár szót a fejlesztésekről, illetve a tájékoztatón részt vevő hazai előadók – köztük Tarján Zsófi, Felcser Máté, Mc Columbo, Marsalkó Dávid, Fekete Giorgio és Vitáris Iván – is méltatták pár mondatban a helyszínt. Ezt követően Rimóczi Imre vezetésével bejártuk a területet, ahol akkor még javában zajlottak az átalakítási munkálatok, igyekezvén elvégezni az utolsó simításokat a három meglepetésvendéggel tervezett, illetve egy kiürítési gyakorlattal egybekötött esti próbaüzemre. 

Kifelé kevesebb a zaj, befelé jobb a hangzás 

Miközben végigjártuk a küzdőteret, körbenéztünk a színpadon, és a backstage-be is bekukkantottunk, a művészeti és üzemeltetési igazgató beszélt a dizájn és a hangrendszer újításairól, illetve a zajszennyezés csökkentésére tett erőfeszítéseikről is, aminek során például a helyszínt körülvevő konténerfalak is magasabbak lettek. De a színpad tetőszerkezete is nőtt vagy két métert, belső tere így most sokkal tágasabb, illetve új lámpaparkot és hangsugárzókat, valamint nagyobb háttérkivetítőt is kapott. A zenészek bázisa, a backstage teljesen újraépült – egy harmadik szintet is emeltek rá, ahova nyugodtan el tudnak vonulni az előadók.

A hangrendszerünk egy delaysíkkal több lett, ami azt jelenti, hogy több pontról kevesebb hangerővel tudunk szólni. Ez belülről jobb lefedettséget, illetve a vendégek számára jobb hangzást ad, kifelé pedig a kisebb hangerő miatt kevesebb zajterhelést. Emellett a konténerek fölé emeltünk egy negyedik szintet, ami hangelnyelő anyagburkolatot kapott, és ezt tettük a főbejáratnál is. Ezek a falak kimaszkolják a szemközti áruház felületét, és a line-array irányított hangrendszerünk visszaverődő hangjait csillapítják. Ez megint két okból jó: egyrészt kifelé kevesebb a zaj, másrészt befelé jobb a hangzás.16

Galéria: Lebontották, majd újraépítették a Budapest ParkotFotó: Németh Kata / Index

Bár a Budapest Park akkor nyílt, amikor még rozsdaövezet volt a terület, később beépült a környék, ezért különösen fontos, hogy a zajszennyezést a lehető legkisebb szinten tartsák. Ugyan az elképzelhetetlen, hogy egyáltalán ne hallanák őket, a szórakozóhely üzemeltetői nagyon ügyelnek rá, hogy betartsák azokat a határértékeket, amelyeket az önkormányzat előír számukra. Rimóczi elmondta:

kétfajta hangrendszert alkalmaznak.

Az egyik a koncert ideje alatt szóló, nagyobb teljesítményű, irányított line-array, azaz egy vonalsugárzó rendszer, ami azt jelenti, hogy elhelyeznek két óriási, banán alakú hangfalat a színpad két oldalán (PA), attól távolodva pedig a küzdőtéren delaytornyok állnak, amelyeknek a hang terjedésében, illetve a komplex hangélményben van fontos szerepük. A másik, kisebb hangrendszerüket 10 óra után használják: olyankor pici, kalapos hangládákból szól a zene, így biztosítják a koncertek utáni diszkóélményt. Este 10 óra előtt tehát magasabb, később pedig alacsonyabb határértékkel üzemelnek, amit egy előre kidolgozott protokollrendszerrel is igyekeznek finomítani – a látogatók létszámának csökkenésével például az éjszakai hangrendszerből fokozatosan lezárják azokat a zónákat, amelyek működtetése már nem szükséges.

Próbálunk mindig a lehető legoptimálisabban működni, hogy a hangteljesítmény kifelé ne legyen zavaró, befelé viszont kiváló legyen ahhoz, hogy jól érezzék magukat az emberek.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/27/budapest-park-nyitas-rimoczi-imre-muveszeti-es-uzemeltetesi-igazgato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Akik még most is Hitlernek zenélnek, gitár helyett golyószóróval

Akik még most is Hitlernek zenélnek, gitár helyett golyószóróval

El kell jutnom Peekskillbe… Követem az új vérnyomot a földön – kántálja Ken Casey a Dropkick …