2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Másik változatban

Hirdetés

Másik változatban

Mert az is megszületik, amire csak gondolunk. Megmarad, akár a lenyomat. Falevél kontúrja az agyagos talajon, erezet, csontváz a kőben. Rejtőzik, lappang. Vár. Elhagyottan. Padon felejtett újság. Tócsában úszó szivárvány. Szétmálló illat. Őrzi a szék, a ruha, a toll, a nyaklánc; a bútor, a bőr, bármilyen tárgy, amihez hozzáérünk. Láthatatlan bánat, néma nevetés. Foszlányok egy ember életéből.

Péter felpillantott a könyvből. Tetszett neki a szó, a foszlány, s hogy minden gondolat nyomot hagy. Majd arra gondolt, bárcsak képes volna előhívni mások emlékeit. Micsoda világ nyílna meg előtte. Ujjával megérintette a széket. Piros színű műanyag. Érdes. Azonkívül semmi. Felállt. Egy oszlophoz lépett. Hideg kőlap. Márvány a tenyerén. Évmilliók óta halott meszes állatok masszája. Körbejárt az oszlopok között. Végigsimított rajtuk, aztán visszaült a helyére. Elmosolyodott. Hanyatt dőlt, és várt. Várta, hogy nyíljon a kapu.

Az utolsó utas, egy nő húsz perce lépett ki rajta. Gömbölyű tetős kalapot viselt, hasított bőr ballonkabátjának szárai, akár egy fáradt angyal szárnyai, lustán libbentek a föld felett. Határozott léptekkel haladt, csizmájának sarka ütemesen koppant, csak a forgó ajtó előtt lassult tá-tá-tára. Péter elképzelte, amint odakint kibomlik a kabát öve, a szövet alól előtűnnek a szárnyak, és a nő felröppen a magasba. Ám a bőrönd, amit a nő húzott, nehéznek tűnt, és alighanem olyan erősen tapasztotta a nő légies lényét ehhez a világhoz, hogy még valódi szárnyak sem tudták volna megemelni.

Hirdetés

A nő magához intett egy taxit. Az utolsót, amely aznap éjjel utasra várt. A szélvédő mögött negyvenes, tojásfejű férfi vigyorgott. Kipattant a volán mögül, átsiklott a motorháztető felett, és egy angolna hajlékonyságával préselte magát a bőrönd és a ballonkabát közé. Megmarkolta a bőrönd fogantyúját. Fejtartásából látszott, hogy legszívesebben túlsúlydíjat kérne a fuvarért, ám szájában kapálódzó nyelve elégedettnek tűnt. Miután végzett a csomaggal, ajtót nyitott. A nő összefogta ballonkabátja szárait, a hátsó ülésre huppant. A tojásfejű vigyorogva vitte az éjszakába.

Péter magára maradt. A váróterem tükörsima padlóburkolatán sárgán vibrált a mennyezeti neonlámpa tükörképe. Kattant a csend. Pörögtek a menetrend lamellái. Megálltak újabb kattanásra: Stockholmból 04:47-kor érkezik az első járat, azt követi a hannoveri s még két moszkvai landolás. Elővette a mobiltelefont. Tárcsázott újból. Monoton női géphang közölte tökéletes angolsággal, hogy a hívott szám jelenleg nem kapcsolható. Csakis a nők tudják ilyen szenvtelen hangon közölni, hogy hiába próbálkozol, semmi esélyed. Kimondatlanul is benne van a felesleges vagy a hiába szó. Az üzemmód: elfogadandó. Vitának helye nincs. Péter mindig is sejtette, ha a magánynak vannak fokozatai, az alighanem egy monoton női hanggal kezdődik.

Árnyék mozdult a kőlapon. Villanás a szem sarkában. Talán egy ittmaradt emlék. Péter pulzusa egy pillanatra meglódult. Mintha madár szárnya rebbent volna. A folt azonban emberalakot öltött, az árnyék elnyúlt a márványlapokon, sötétre festette a vibráló neon fényét. Gyorsan, hangtalanul közeledett. A következő pillanatban egy húsz év körüli, középmagas, vékony, szőke lány állt Péter előtt.

– Meg tudja mondani, hogy kijött-e minden utas? – Halkan szólt, mintha a padlónak beszélt volna. A minden utast megismételte, majd felnézett. Enyhén mandulaforma szeme kéken világított.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2021/12/30/masik-valtozatban-tarca-irodalom-repuloter-tel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

A háború után „kommunizálták”, majd megszüntették az 1929–49 között működő díjat, melyet a „Baumgarten Ferenc …