2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Már az állatok is éheznek Hollywoodban

Már az állatok is éheznek Hollywoodban

Hollywood forgatókönyvírói még május elején kezdtek sztrájkba, mivel érdekképviseletük, az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) nem tudott egyezségre jutni a filmstúdiók és a streamingszolgáltatók vezetőivel. Az írók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből, ugyanis állításuk szerint már nem tudnak megélni a fizetésükből. Mivel ehhez hasonló sztrájkra volt már példa korábban is, mindenki tudja, hogy egy ilyen akció dollármilliárdos kiesést eredményez az ágazatban.

A sztrájkhoz július közepén 160 ezer hollywoodi színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott is csatlakozott, akik nemcsak a fizetések, hanem a mesterséges intelligencia térnyerése miatt is aggódnak. Amíg tart a sztrájk, a színészek nem szerepelhetnek filmekben, és nem reklámozhatják a már elkészült alkotásokat. Mindeközben a a Netflix 900 ezer dollár éves fizetésért keres MI-szakembereket.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a Hollywoodban sztrájkoló írók és színészek szakszervezetei irreális követelésekkel álltak elő. Szerinte a tiltakozás „nagyon-nagyon káros hatással lesz az egész üzletágra, és hatalmas veszteségeket fog okozni az iparágban dolgozóknak. Emellett a különböző gazdasági ágazatokra is hatással lesz, már csak az üzletág mérete miatt is”.

A vihar előtti csend

A sztrájknak valóban nagyobb hatása van, mint gondolnánk: ruhatisztítók, éttermek isszák meg a levét. A The Guardian beszámolója szerint a Warner Bros. stúdió közelében lévő Milt & Edie’s tisztítóban – amely az üzlet mellett lévő tábla szerint több mint 70 éve létezik – látszólag minden rendben van. A dekoráció optimista Barbie-rózsaszín, az üzlet zsúfoltságig tele van ügyfelekkel, és a hátsó termekben csak úgy sorakoznak a frissen vasalt ruhák. 

Így nehéz észrevenni a baj nyilvánvaló jeleit. Robert Shapiro üzletvezető azonban a lapnak elmondta, hogy május óta egyre ritkábban érkeznek hozzájuk igazításra vagy tisztításra a stúdió vendégei, mivel az írók sztrájkja miatt nem kerülnek adásba a beszélgetős műsorok. 

Mióta a színészek is csatlakoztak a tiltakozáshoz, még kevesebb munkájuk akad, és 20 százalékkal visszaesett a forgalmuk – és nemcsak a Warner Bros. miatt, hiszen a Disney az Universal stúdiója sincs messze onnan. Ugyanis amikor a stúdiók elbocsátják a biztonsági őreiket – mivel nincs rájuk szükség –, vagy ha a cégvezetők nem öltöznek ki többé a megbeszélésekre, az a ruhatisztító üzleteket is érinti. Shapiro azt mondta, „ez igazán szívás, mivel a járvány után az üzlet végre visszatért a normális kerékvágásba. Végre elértük a járvány előtti számainkat”. Los Angeles többi részén is hasonló a helyzet, hiszen az iparág nem korlátozódik csupán Hollywoodra.

A sofőrök, vendéglátósok, sminkesek, éttermek, kávézók, fotóstúdiók és szépségszalonok is egytől egyig dupla csapásként élik meg a sztrájkot a koronavírus-járvány lecsengése után. Angela Marsden, a Pineapple Hill Saloon & Grill tulajdonosa szerint „rosszabb helyzetbe nem is kerülhetne Los Angeles”.

Szerinte az igazi problémák csak most kezdődnek.

A Los Angelestől északra fekvő Burbank város környékén lévő üzletek vezetői azt mondták, szokatlan holtpontokat tapasztalnak a délelőtti órákban, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/02/hollywood-sztrajk-hatasok-forgatokonyviro-szinesz-film-streaming-fizetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a …