2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Majecsko, a lengyel cukrász, aki visszatért Majecskóhoz

Hirdetés

Majecsko, a lengyel cukrász, aki visszatért Majecskóhoz

A lengyel származású Maja Wanot neve nem ismeretlen a XXII. kerületben, Budapest bornegyedében. Az orosz szakos bölcsészből és óvónőből cukrásszá „avanzsált” háromgyermekes édesanya 2019-ben elkészítette a Kerület Tortáját is. A sváb ízvilágú, de amerikai receptúra alapján megalkotott, almás-túrós – valamint Budafokhoz méltóan pezsgőszósszal meglocsolt – sütemény a lakók apraját-nagyját elvarázsolta.

A sütéssel mindenki jól járt

Majecsko – merthogy mindenki így hívja – és magyar férje tizenkét éve költözött Budapestre. A nő nagymamája szenvedélyes konyhatündér volt, a családi receptek is az ő nevéhez fűződnek. A sütemények receptúráját csak a cukrászat iránt érdeklődést mutató Maja kapta meg, nagyanyja megérezte, hogy unokája egyszer még hasznát veheti tehetségének. 

P  1557

Fotó: Bodnár Patrícia

Maja kisebbik fia, a most hatéves Leon hasfájós baba volt, így azért, hogy a többiek aludni tudjanak, az anyuka különleges módszerhez folyamodott: a csecsemőt magával vitte a konyhába, és beletette egy hintaszékbe. Amíg a baba hintázott, a mama sütött. Így mindenki jól járt, mondja viccelődve Majecsko, hiszen kisfia így ínycsiklandó aprósütemények illatfelhőjében cseperedett fel.

Hirdetés

Házias ízek, elhivatottság, szorgalom, és persze odaadás. Talán ezek jellemzik a leginkább a vállalkozást, Maja ugyanis öt esztendeje döntött úgy, hogy óvodai munkáját sütésre cseréli. Kitanulta a cukrászmesterséget, majd megnyitotta az első, Gádor utcai üzletét. A boltot viszont csak a forgalmas főúton keresztül lehetett megközelíteni, és hamar ki is nőtte, így a Majecsko néven futó vállalkozását átnevezte Pavilon Kávéházzá, az üzletet pedig átvitte a Nagytétényi úti Művésznegyedbe. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/01/kavehaz-a-bornegyedben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Noha a szexuális és hatalmi visszaélésekről egyre több szó esik idehaza is, néhány színházat leszámítva …