2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Majdnem meghalt, mégis ő lett az első női sztársportoló

Hirdetés

Majdnem meghalt, mégis ő lett az első női sztársportoló

Alig telt el egy év a két Oscarra jelölt Nyad megjelenése óta, újabb film készült egy határait feszegető úszóról: a Young Woman and the Sea (Lány a hullámok hátán) július 19-én debütál a Disney+-on, főhőse pedig Gertrude „Trudy” Ederle, aki első nőként úszta át a La Manche csatornát 1926-ban. Trudy bőrében a Star Wars-filmek hőse, Daisy Ridley, akinek meglepően jól áll a szerep.

Feminista produkciónak tűnik, ám sokkal több annál: az emberi teljesítőképesség határáról, az elfogadásról, a kitartásról és az álmok valóra váltásáról szóló film kortól és nemtől függetlenül megszólíthatja a nézőket, bár való igaz, hogy a történet mondandóját a fiatal lányok érezhetik át leginkább.

Részlet a Lány a hullámok hátán című filmből

Részlet a Lány a hullámok hátán című filmből

Hirdetés

Fotó: Vladisav Lepoev / disney

Életveszélyben volt − többször is

Trudy beteges gyermek, alig éli túl a kanyarót, de már ekkor felülírja az esélyeket, és kilábal a betegségből. Édesanyja unszolására nővérével, Meggel együtt úszni kezd, pontosabban az óceánban edzik saját magukat, mielőtt felvételt nyernének egy titkos női úszócsapatba. Német bevándorló apjuk (Kim Bodnia) nem igazán repes az örömtől, hogy a lányai a medencében kapálóznak, mégis engedi nekik, hogy edzésre járjanak.

TRUDY TINÉDZSERKÉNT MÁR JOBBNAK BIZONYUL, MINT NŐVÉRE, Ő ÉR EL NAGYOBB SIKEREKET, ÉS JUT KI AZ 1924-ES PÁRIZSI OLIMPIÁRA.

Meg ekkor már beletörődik a sorsába, betölti a tradicionális női szerepkört, húga azonban nem elégszik meg az előre kijelölt úttal, a saját életének kovácsa lesz.

Úttörő sportolónő

Végignézni egy több mind másfél órás filmet az úszásról nem hangzik a világ legérdekfeszítőbb dolgának, a Lány a hullámok hátán azonban minden, csak nem unalmas. Nem a megszokott sportfilm, inkább egy sportoló körül forgó felnövéstörténet és dráma, amely amellett, hogy rávilágít az úszónő fizikai teljesítményére, a lelki világába is betekintést enged.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/06/26/young-woman-and-the-sea-disney-la-manche-csatorna-nyiltvizi-uszas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világhírű író élő adásban sétált ki a stúdióból

Hatalmas érdeklődés övezte Alessandro Baricco olasz sztáríró budapesti látogatását. A világhírű szerző súlyos betegsége miatt …