2020. október 21., szerdaMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Magyar származású az idei irodalmi Nobel-díjas

Magyar származású az idei irodalmi Nobel-díjas

Bár az Index szavazásán Murakami Haruki kapta a legtöbb voksot, a japán író egyelőre továbbra is az egyik legnagyobb Nobel-várományosnak számít. A rangos irodalmi elismerést ezzel szemben egy Magyarországon kevésbé ismert költőnő, Louise Glück kapta. Pedig ha valakinek, nekünk, magyaroknak ismernünk kellene őt, hiszen nagyszülei magyarok voltak.

LouiSe Glück apai nagyszülei magyar származásúak voltak, később zöldséges üzletük lett New Yorkban. Édesapja már New Yorkban született, és bár maga is író szeretett volna lenni, sógora késüzletében lett sikeres.

Glück az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet méltatott amerikai költője, Pulitzer- és National Book Award-díjas. Művészetének méltatói rendszeresen kiemelik önéletrajzi ihletettségű költészetét, mely az egyéni történetet univerzális jelentőséggel tudja felruházni. Költészete a traumák, a vágy, a szenvedély és a természet különböző megjelenési formáinak, illetve a szomorúság és az elszigeteltség őszinte kifejeződése.

A költőnő tinédzserként anorexiás volt, erről esszét is írt, első verseskötete 1968-ban jelent meg Elsőszülött címen. Már ez azonnal kedvező kritikát kapott.

Ezt követően Glück beiratkozott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/08/magyar_szarmazasu_az_idei_irodalmi_nobel-dijas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A tizennégy éves öreg filmes

A tizennégy éves öreg filmes

Kicsi kora óta vonzza a vizuális világ. Szülei legnagyobb meglepetésére, ha együtt nyaraltak valahol a …