2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lukács Sándor egy korábbi tévéműsort hiányol

Hirdetés

Lukács Sándor egy korábbi tévéműsort hiányol

A líra élő műfaj, sokan mégis temetik. Vagy nincs akkora kultusz körülötte, mint egykoron, mondjuk, a hatvanas, hetvenes években, amikor a budapesti Ünnepi Könyvhét egyik legjobban várt kötete az aktuális Szép versek antológia volt. Az egykori csillogás mára megkopott. Ettől függetlenül muszáj hangsúlyoznunk, magyar költőzsenik ma is élnek köztünk – műveik által haláluk után is. S amíg ők vannak, alkotnak, addig nagy baj nem lehet. Kérdés, kik olvassák őket, továbbmegyünk, olvassák-e őket.

Lukács Sándor

Lukács Sándor

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Soha nem volt stadionműfaj

Lukács Sándor Kossuth-díjas színművésznek – aki amúgy elismert költő – markáns véleménye van a jelenségről. Van tapasztalata, hiszen 1985 óta jelennek meg verseskötetei. A legutóbbi, 95. Ünnepi Könyvhétre az Amit őrizni tudsz címűt a Nap Kiadó adta ki.

Hirdetés

A vers soha nem volt stadionműfaj, mindig csak szűkebb réteg szerette és értette igazán, vagyis széles néptömegeket nem mozgatott meg

– kezdte mondandóját Lukács Sándor. Arra a felvetésre, hogy anyák napján vagy húsvétkor is verset mondunk, azt válaszolta, ezek inkább hagyományok, mintsem olyan „tömegrendezvények”, amelyekért az emberek hajlandók kifizetni a belépőt.

Ezután a saját tapasztalatával érvelt, elmondta, két önálló estje van, az egyiken a saját verseit mondja, a másikon más költőktől ad elő. Így járja az országot, havonta legalább kétszer. „A közeg elég heterogén, vagyis ezeken az eseményeken mindenféle korosztály képviselteti magát, fiatalok is vannak. Szóval a költészetet egyáltalán nem temetném.”

Vers mindenkinek

Mégis adja magát a kérdés, hogy az új generációt hogyan lehetne fogékonyabbá tenni a líra iránt. A Kossuth-díjas színművész frappáns válasszal állt elő, és a Vers mindenkinek című televíziós műsorral példálózott, amelyet korábban rendszeresen főműsoridőben sugároztak, az esti híradó előtt. „Három-öt percben a versé volt a fő szerep, amelynek során egy jó színész elmondott egy kortárs vagy klasszikus művet.

Ez megszűnt, pedig szerintem hasznos volt. A médiafelületeken nagyobb teret […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/30/lukacs-sandor-amit-orizni-tudsz-verseskotet-nap-kiado-lira-kolteszet-versek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …