2020. október 28., szerdaMa Simon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.28. Simon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ludwig von Mises volt a fasizmus és szocializmus legnagyobb ellensége

Ludwig von Mises volt a fasizmus és szocializmus legnagyobb ellensége

139 éve született Ludwig von Mises az Osztrák-Magyar Monarchiában, a mai ukrajnai Lviv városában. Mises volt a 20. század egyik legmeghatározóbb alakja a fasizmus és a szocializmus ellen vívott harcban. Egyúttal ő alkotta meg a klasszikus liberális közgazdaságtan keretein belül a központi bankrendszer kritikáját felelőssé téve azt a gazdasági válságok kialakulásáért.

Egy valószínűleg kitalált történet szerint Benjamin Franklin meglátogatott egy pamutszövödét Angliában, ahol a szövöde tulajdonosa büszkén mutogatta neki: „Nézze, ezek Magyarországra szánt pamutjavak.” Benjamin Franklin körbenézett, és a munkások rongyos öltözetét látva megkérdezte: „Miért nem termel a saját munkásainak is?”

Ekkoriban Anglia több nagy háborún is túl volt; megnyerte a francia-Habsburg-orosz hatalmakkal szemben a Hétéves Háborút, majd hogy fedezze az abból származó költségeket tea-koncessziót akart rákényszeríteni amerikai gyarmataira újabb háborút előidézve, ami azok függetlenségével zárult. Az ország nehezen viselte a többfrontos küzdelmet és ételhiány keletkezett. A mezőgazdasági termékeket Lengyelországból, Oroszországból és Magyarországból kellett importálnia, amiért cserébe például ruhaipari termékeket exportált.

Ludwig von Mises

Ludwig von Mises

Fotó: Wikipedia

Mises úgy tartotta, hogy Anglia problémáját az ipari forradalom nyomában kisarjadzó piacgazdaság oldotta meg. A termelékenység növekedése tette lehetővé, hogy az angliai munkások idővel többféle termelési tevékenységet tudjanak végezni és ezzel globálisan még több fogyasztói igényt elégítsenek ki.

A profitok azoknak a kezére játsszák a termelési tényezőket, akik a lehető legügyesebben elégítik ki a fogyasztók legsürgetőbb szükségleteit, míg a veszteségek elsodorják őket a hatékonytalan üzletemberek birtokából. Az olyan piacgazdaságban, amit nem szabotált a kormány, a tulajdonosok úgyszólván a fogyasztók megbízottjai. A piacon egy napról napra ismétlődő népszavazás dönt arról, ki, miből, mennyit birtokoljon. A fogyasztók azok, akik egyeseket gazdaggá, másokat nincstelenné tesznek.

– írta 1955-ben Mises (magyar fordítás: Táborszki Bálint). 

Mises zsidó családban született, egyetemi éveit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/09/30/ludwig_von_mises_volt_a_fasizmus_es_szocializmus_legnagyobb_ellensege_-_szerkesztes_alatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csattanó rendőrtenyerek borítják sötétbe az országot

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/28/csattano_rendortenyerek_boritjak_sotetbe_magyarorszagot/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …