2025. július 14., hétfőMa Őrs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 342,00 Ft | CHF: 429,00 Ft
2025.07.14. Őrs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 342,00 Ft | CHF: 429,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lévai Anikó: Ők fogják megtermelni az itt ülők nyugdíját

Lévai Anikó: Ők fogják megtermelni az itt ülők nyugdíját

Két, önmagában is jelentős és értékes projekt kapcsolódott össze a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb kiadványának bemutatóján: megismerhettük az októberi lapszámhoz ingyenesen adott, Top 150 termelő címmel megjelent könyvecskét, illetve azt a munkát, amelyet Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos végez. A két projektet a bemutatónak helyet adó FeteKert Kávézó kötötte össze, ahol Kiss Csaba séf a felzárkózó településekről származó alapanyagokból varázsol minőségi fogásokat.

Ahhoz, hogy minél hosszabban és főleg minél egészségesebben éljünk, minőségi ételekre van szükség, ehhez pedig a vidék termelői állítják elő az alapanyagokat. Hogy hol lehet megbízható minőségben húst, halat, sajtot, gombát, ecetet, lekvárt, mézet beszerezni, ebben segít a Magyar Konyha gasztronómiai magazin Top 150 termelő címmel megjelent kiadványa, amelyet most mutattak be.

Vinkó József, Vecsei Miklós és Lévai Anikó

Vinkó József, Vecsei Miklós és Lévai Anikó

Fotó: Magyar Konyha Kiadó

Minőségi termények

„Itt nagyon otthon vagyunk” – kezdte a termelői könyvecske ismertetését Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, aki jól ismeri a mezőgazdaságban dolgozók és a segélyszervezetek világát is, így először Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos munkájáról beszélt.

A Felzárkózó Települések program háromszáz településen van jelen, hogy az ott élőknek olyan munkát és perspektívát nyújtson, amely egyrészt az ő életminőségüket javítja, másrészt ezzel párhuzamosan olyan alapanyagokat termelnek meg, amelyek megállják a helyüket a település határán túl is.

A programban részt vevő, legszegényebb településeken élők sokat hozzátesznek ahhoz, hogy a születési ráta növekedjen az országban. Azért fontos, hogy ezek a települések minél jobb állapotba kerüljenek, mert itt fog megszületni a magyar népesség egy jelentős része, ők fogják megtermelni az itt ülők nyugdíját

– mondta Lévai Anikó. Az ezeken a településeken élők mezőgazdasági munkát végeznek, a jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt, illetve az ezekből készült lekvárt, szörpöt, süteményt pedig eljuttatják a vásárlókhoz.

Farm to table

Lévai Anikó felidézte, hogy tíz-húsz évvel ezelőtt a séfek arról beszéltek, hogy nem tudnak jó minőségű magyar alapanyagból dolgozni, mert nem biztosított a folyamatos, megbízható ellátás, ehhez Bécsbe vagy Párizsba kellett menniük. A farm to table mozgalom erősödésével azonban ez egyre inkább megvalósult, és nemcsak az éttermek juthatnak hozzá minőségi alapanyagokhoz, hanem az igényes vásárlók is.

A Top 150 termelő című kiadvány olyan családi gazdaságokat, kisvállalkozásokat mutat be, ahol nem ipari termelés folyik, mégis munkahelyeket tudtak teremteni a környezetükben, és hozzáférhetők a termékeik azokban a közösségekben, ahol élnek. Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája mesélt arról a munkáról, ahogyan az összeállítás született: a magazin több száz gazdaságban járt az elmúlt években,

hóban, sárban, tyúkfarmon, répaföldön,

az így megismert termelőket […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/10/03/magyra-konyha-gasztronomiai-magazin-top150-termelo-levai-aniko-vinko-jozsef/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A várakozásokat felülmúlva teljesített az új Superman film

Becslések szerint 56,5 millió dolláros bevételt (több mint 19 milliárd forint) generált pénteken az Egyesült …