2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lévai Anikó: Mindenki őrzi a titkot, de mi most felfedjük

Hirdetés

Lévai Anikó: Mindenki őrzi a titkot, de mi most felfedjük

A Magyar Konyha magazin Balatoni Gasztrokalauza 12. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál. A 300 ínyenctipp között 50 új hely szerepel: éttermek, strandbüfék, pékek, cukrászdák, fagyizók. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a 2024. június-júliusi Magyar Konyhához csomagolva kapható az újságárusoknál.

Tizenkettedik alkalommal kapja meg ingyenes balatoni gasztroiránytűjét az olvasó a 48 éves Magyar Konyha magazintól. A szerkesztőség idén is „körbeette” a tavat, aminek az eredménye 300 tipp és 50 vadonatúj hely. A kiadvány, amelynek borítóján Rácz Nóra grafikái láthatók,

továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv,

Hirdetés

amely az éttermi kategóriák mindegyikéből ajánl helyeket: kultúrbisztrót, halsütödét, retróikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és fagytaltozókat.

ZS 4894

Fotó: Fekete Tímea / Index

A hekk hozzátartozik a Balatonhoz

„A jó iránytű fontos, mert ha rosszul választunk, visszasírjuk a gasztrokádárizmust, azt pedig nem szeretnénk” – fogalmazott a kiadvány budapesti bemutatóján Vinkó József, a magazin főszerkesztője. Elmondta, hogy a kínálat az elmúlt 12 évet tekintve letisztultabb lett,

átütő újdonságokról, hangzatos nyitásokról azonban nem tud beszámolni.

Érezhető viszont elmozdulás a fine dining irányába, amit az is mutat, hogy nagy nevek – például Csillag Richárd vagy Mede Ádám – jelentek meg a Balaton körül séfként, illetve tanácsadó séfként. Jó hír, hogy a Michelin ellenőrei is figyelik a Balaton kínálatát, idén 16 helyet tartottak a tó mellett ajánlásra méltónak, ezeket is sorra veszi a kiadvány.

Aki viszont az egyszerűbb, netán a komfortételekre szavaz, az a jellegzetes balatoni klasszikusokat továbbra is megtalálja. Lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger szerepel a kínálatban, ám egy jó hagyományőrző fonyódi halászlevet (más néven petyek) továbbra sem találni. Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a munkaerőhiány nem változott, az árak pedig általánosságban budapesti szinten mozognak.

Lévai Anikó a balatoni titkokról

A bemutatón Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a kiadványról és a balatoni életérzésről beszélt. 

Ahhoz magyarnak, vagy legalábbis a magyarok között gyökeret vert, köztünk ismerősen mozgó embernek kell lenni, hogy értsük és megértsük, miért is önálló régió a Balaton. Nem is elsősorban földrajzi, történelmi, ökológiai vagy társadalmi szempontokból tekinthetjük régiónak, hanem kulturális, és még inkább érzelmi okokból

– fogalmazott Lévai Anikó, aki szerint a Balaton a balatoniaknak a világ közepe – minden más magyarnak pedig egyenlő a nyárral, a nyári szünidővel, a gyerekkorral. A gondtalan, álmos, jókedvű gyerekkori nyarakkal, lángossal, főtt kukoricával, sült keszeggel – és igen, a hekkel is –, ezzel a tengernek kicsi, tónak nagy víztömeggel, nagyszülők által rendben tartott kiskertekkel, fűzfás-homokos, náddal szegélyezett strandokkal.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/06/27/magyar-konyha-magazin-balatoni-gasztrokalauz-vinko-jozsef-levai-aniko/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …