2021. február 26., péntekMa Edina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.26. Edina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lejattolt II. Erzsébettel, végtére is ő a zsonglőrkirály

Hirdetés

Lejattolt II. Erzsébettel, végtére is ő a zsonglőrkirály

Kanyarodj le a Kerepesi út folytatásáról, a Veres Péter útról az egykori orosz laktanyánál, haladj egyenesen a Bökényföldi úton, és aztán már el sem tudod téveszteni a Gábor Áron utcát. Na, ott lakunk mi. Itt lesz az egész család, a feleségem, a fiam, a menyem, csak a lányunk lesz távol, meg a két unokám, de ők igazoltan nem tudtak hazaugrani, tudniillik Floridában laknak.

Zsilák György igazít útba telefonon, mielőtt elindulunk a gondosan előkészített riportra fotós és videós kollégáimmal. A háziúr – ismertebb nevén Fudi – világhírű zsonglőr, természetesen 78 évesen már nem aktív, de hogy még mindig a kezében van a boogie, azt hamarosan a saját szemünkkel láthatjuk. 

A nappaliban foglalunk helyet, Zsuzsanna, Fudi felesége – 1970 óta, de a zsonglőr előtte már két évig udvarolt a gyönyörű, szőke lánynak – csodálatos mákos és túrós rétessel kínál, nem könnyű megosztani a figyelmemet Fudi lenyűgöző történetei és a sütemény között, és közben még  a fiatalokra is kell összepontosítanom. Hiszen ott ül a díványon Olivér és sziporkázóan szuggesztív felesége, Anna, akik AandO néven alkotnak fantasztikus duót az életben és a manézsban egyaránt. Olivér hallgatag fiatalember, nem a nagy dumás apjára ütött, akiből ömlik a szó. Anna – aki doktor, hiszen elvégezte a jogi egyetemet – férje helyett is beszél, s közben szépen domborodó pocakját simogatja.

Hirdetés

Kihasználtuk a pandémiát, a hetedik hónapban vagyok, fiú lesz az első gyermekünk, mondja büszkén a fiatalasszony.

Anna és Olivér

Anna és Olivér

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Persze Fuditól, a családfőtől muszáj megkérdeznem, miért vonult vissza már 1997-ben, hiszen ahogy elnézem, még most is kiállhatna a rivaldába.

Volt egy zsánerünk a feleségemmel, Elvis-jelmezben adtam elő, közben természetesen rokiztunk is, de rájöttem, hogy ötvenöt évesen ez nekem már nem áll jól, ekkor határoztam el, hogy elég volt – vág bele Fudi, aki szintén szakmabeli édesapjától örökölte a művésznevét. – Persze kétszer három évre még visszahívtak Amerikába, először műsorvezetőnek, majd megkértek, oktassam a fiatal zsonglőröket, annyira szerettek. A mi számaink olyan aprólékosan ki voltak dolgozva, be voltak gyakorolva, hogy én előre odaadtam a kottát a zenekarvezetőnek, aki ezt nem hitte el. Tudniillik a zene úgy szokott szólni, hogy a zenészek alkalmazkodnak az akrobatákhoz, ha kell, lassítanak, ha kell, gyorsítanak, kivárnak, satöbbi. Mi viszont másodpercre pontosan együtt éltünk a zenével, nem az alkalmazkodott hozzánk.

Zsilák apja, a Fudi-dinasztia alapítója még úgy ment ki a manézsba, hogy fogalma sem volt, mit játszik majd a zenekar, csak elkezdte a számát. A fia forradalmasította a szakmát azzal, hogy hajszálpontos koreográfiára dobálta a buzogányokat.

Fudi: Még a tokaji bort sem vitték annyira, mint az artistákat

Meg a karikákat, abból tízet is, az volt a rekordom – vált témát. – Persze azt itt a lakásban nem tudom igazán bemutatni, mert ahhoz belmagasság is kell, de az öt buzogánnyal még ma is simán dolgozom, ha kell, párban a fiammal – és már mutatja is, beáll Olivér mögé, és másodpercnyi zökkenő nélkül kapcsolódik be a folyamatosan pergő buzogánydobálásba, miközben arra is marad ereje és ideje, hogy keresse velünk, a közönséggel, a szemkontaktust, és folyamatosan mosolyogjon. – A legtöbb zsonglőr csak gépiesen ledarálja a számát, én viszont mindig is ösztönösen odafigyeltem, hogy felvegyem a szemkontaktust a nézőkkel, és rájuk mosolyogjak, mert így érezték, hogy nekik játszom.

Fudi 1964 karácsonyán ment ki az Egyesült Államokba, álmában sem gondolta, hogy ebből hat évig tartó vendégszereplés lesz. Ráadásul Amerika aranykorában, amire nem csupán azért gondol vissza nosztalgiával a zseniális zsonglőr, mert akkor volt fiatal:

Minden csütörtökön Dean Martin Show volt az NBC-n, azt nem lehetett kihagyni, a műsor szignálja az Everybody Loves Somebody Sometimes című sláger volt, amivel 1964-ben került fel a listák tetejére – idézte fel Fudi az „üvöltő hatvanasokat”.

Az őrültségek őrültsége ott volt, ő maga sem tudta, hogy az adott estén ki lesz a vendége, melyik celeb. Csak hogy még spontánabb legyen a műsor. Aztán minden pénteken a Sammy Davis Jr. Show ment fél nyolctól fél kilencig. Szombatonként meg a The Hollywood Palace nevű show, amelyet mindig más vezetett, hol Frank Sinatra, hol Dean Martin, hol Bing Crosby, de volt, hogy Mick Jagger és a Rolling Stones.

Ebben a műsorban felléptek a világ legjobb artistái. Nem beszélve az Ed Sullivan Show-ról, ami a CBS-en ment. Vagy az adások a New York-i Radio City Music Hall-ból, a hatezer nézőt befogadó színházteremből! Az tényleg a szórakoztatóipar aranykora volt, az a hat év, amit mi 1964 és 1970 között kint töltöttünk. De a legnagyobb show azt volt, hogy odakint ismerkedtem meg a feleségemmel. 

DSC2751

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ez 1967-ben történt, Fudi akkor már három éve kint dolgozott Amerikában, nagyon hazavágyott, de a MACIVA, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat nem fizette a hazautat. (Már az is óriási eredménynek számított, hogy Rigó elvtárs, a személyzetis méltóztatott odaadni Fudinak az útlevelét, amely egyébként csak Európára volt érvényes, maratoni procedúrára volt szükség, hogy a zsonglőr beléphessen az Egyesült Államokba.) És akkor jött ki hat lány szerződéssel a Ringlinghez, Fudiék cirkuszához, a Tünde csoport. Váradiék helyére Faludyékkal, ők egy fiatal, csodálatos akrobatacsoport voltak Losonczy György vezetésével, és a hat lány.

A lányok nem artista szülők gyermekei voltak, Zsuzsa, a későbbi Zsilák Györgyné először a Balettintézetbe járt négy évig, aztán áttanácsolták az Artistaképzőbe, mert akkor még voltak közös óráik az iskoláknak. Nos, Fudi és Zsuzsa Amerikában találkoztak, egymásba szerettek. Fudi több mint két évig udvarolt Zsuzsának, aztán egy karácsonyi szabadság alkalmával itthon, 1970. január 27-én összeházasodtak, és másnap már utaztak is vissza a tengerentúlra.

Már semmi sem olyan az USA-ban, mint akkor volt, talán csak Las Vegas, de már az sem, amióta a Cirque du Soleil keze betette oda a lábát – mondja ki a kissé képzavaros szentenciát a legendás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/17/fudi-zsilak-gyorgy-zsonglor-dinasztia-matyasfold-riport-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Highlights of Hungary - az Index kedvencei

Highlights of Hungary – az Index kedvencei

A Highlights of Hungary ötvenöt jelöltje közül az Index már az online műsor előtt megtartotta …