2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lejárt a balatonfüredi Magyar Fordítóház szerződése

Hirdetés

Lejárt a balatonfüredi Magyar Fordítóház szerződése

Tovább húzódik a balatonfüredi Magyar Fordítóház ügye. Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) irodalomszakmai igazgatója korábban az Indexnek azt mondta: a 2023. augusztus 25-én lejárt bérleti szerződés meghosszabbítása folyamatban van, ennek tervezetét hamarosan megküldik az alapítvány elnökének, Rácz Péternek.

Utóbbi szerint semmi tragikus nem történik, ha augusztus 25-éig nem írják alá az új szerződést, de megjegyezte, hogy a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség között nem működik jól a kommunikáció.

Nos, a határidő lejárt, a Magyar Fordítóház Alapítvány pedig újabb közleményt adott ki a Facebookon. Egyebek mellett azt írják, hogy a Magyar Fordítóház Alapítvány 25 évvel ezelőtt vállalta, hogy ­– alapító okiratának megfelelően – tevékenységével széles körben segíti azon kiváló fordítók munkáját, akik hivatottnak érzik magukat a magyar irodalom klasszikus és kortárs remekműveinek közvetítésére idegen nyelveken. Ennek érdekében 1997-ben átvették az akkor romos állapotban lévő Lipták Házat Balatonfüreden.

Az épületet felújították, hat apartmant alakítottak ki benne, később az emeleti szinten 7000 kötetes könyvtárat és szemináriumi teret hoztak létre, majd a kerti lakot is felújították és akadálymentessé tették.

Hirdetés

2023. augusztus 26-ától azonban jogilag semmi nem szabályozza jelenlétünket a Lipták Házban, mert lejárt a ház használatára vonatkozó szerződésünk. Mostantól csak jogilag tisztázatlan körülmények között tudjuk folytatni tevékenységünket: szolgáljuk tovább a magyar irodalom közvetítésének ügyét, aminél hitünk szerint nincs hazafiasabb cselekedet. Két és fél éve szorgalmazzuk – eddig eredménytelenül – az épület további használatának lehetőségét rögzítő szerződés megkötését további 15 évre.

Hozzátették: „Ezt kívánja Lipták Gábor végakaratának őrzője is. Hiszen tudja: a háznak jó gazdái voltunk és vagyunk, és talán maradéktalanul teljesítjük azt a célt, amiért itt, Balatonfüred közepén – egyetértésben a városvezetéssel – végezzük a vállalt feladatot. Alapítványunk kötelessége megőrizni ennek a páratlan magyar intézménynek az egyediségét.”

Ebben korábban nagy segítséget kaptunk a mindenkori kulturális kormányzattól, külföldi partnereinktől és a bennünket támogató magánemberektől. Bizonyára erre törekszik a Petőfi Kulturális Ügynökség is, amelynek általános céljai megegyeznek a mi céljainkkal. Legyen ennek aktuális megnyilvánulása, hogy egyetlen napra sem engedi a házat jogilag bizonytalan állapotban működni, elküldi a ház használatára vonatkozó szerződéstervezetét, amelyben biztosítja számunkra az önálló, felelős működést.

Azt is írják, hogy a Fordítóház nem pusztán egy ház, hanem egy komoly hagyományokkal rendelkező szakmai műhely 1998-tól, immár 25 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/29/magyar-forditohaz-balatonfured-lejart-szerzodes-petofi-kulturalis-ugynokseg-magyar-forditohaz-alapitvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …