2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lehetett volna rabbi, de inkább orvosnak állt a filmrendező

Hirdetés

Lehetett volna rabbi, de inkább orvosnak állt a filmrendező

Az Index ellátogatott egy filmforgatásra, aminek több érdekessége is van. Az egyik, hogy Vári Éva Kossuth- és Jászai-díjas színésznő a főszereplő, a másik, hogy a rendező, Dr. Vámos Zoltán „civilben” orvos. Ez azért sem egy elhanyagolható tényező, mert a film központi témája a demencia. Ha egy orvos kamerát ragad, és filmet készít erről a problémáról, fennáll a gyanúja, hogy fontos mondanivalója van. Ennek jártunk utána.

A Pécsi Tudományegyetemen oktat, mentőzik, illetve intenzív tárpiás szakorvos, emellett a filmművészet aktív szerelmese. Olyannyira, hogy rendezi is őket. De mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Vámos Zoltán Budapesten született. Édesapja sebész főorvos, édesanyja pedagógia professzorként találta meg a hivatását.

Idővel Zoltán egészen más vizekre evezett, a filmezés kezdte érdekelni. De hogy kerül valaki, aki főként a színészek bohém közegében mozgott egy olyan egyetemre, amiről köztudott, hogy a már eleve nehezen megszerezhető diploma után jön a tanulás java?

2002-ben mikor még csak a film érdekelt, attól féltem, hogy el fognak vinni katonának, ezért azt a megoldást találtam, hogy választok magamnak egy jó hosszú egyetemet. Rabbiképző vagy az orvosi kar jöhetett szóba. Éppen Pécsett voltam a Poszt miatt, így logikus választásnak tűnt az ottani orvosi egyetem.”

Hirdetés

– válaszolja kérdésünkre dr. Vámos Zoltán. Akár így is történhetett, bár annyira abszurd, hogy azóta sem lehetünk biztosak abban, hogy igazat mondott-e. Az cáfolhatatlan tény, hogy a rabbiképző is 5+1 év, és tényleg nincs ilyen képzés Pécsen. Azt is diploma igazolja, hogy Vámos Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanult.

Állítása szerint őt tényleg a film, a filmírás érdekelte, de egy idő után rádöbbent arra, hogy mindegy mit ír, forgatókönyvet, dalszöveget, orvostant vagy tudományos vélekedéseket, az agyának, lelkének ugyanazon részét használja. Abban a hihetetlenül feszített munkakörnyezetben és tempóban is, amiben dolgozik, megtalálta azokat a pillanatokat, amikor marad ideje filmeket összerakni a fejében, elkezdeni kidolgozni karaktereket, helyzeteket, vagy akár jelmeztervet, hogy a következő pillanatban már rohanjon egy újraélesztésre.

Ez olyan, mint az edzés, ha megszokod, hogy minden nap futsz húsz kilométert, akkor az lesz a természetes. Nekem az orvosi munka mellett ezek a filmekkel töltött pillanatok adják meg a holnap értelmét. Az életem pedig tele van olyan pillanatokkal, amiket fel tudok használni egy új ötlethez.

Legújabb filmje is valós történeten alapszik. Zoltán egyszer orvostanhallgatóként ment oda egy idős nőbeteghez, aki nem volt hajlandó kommunikálni, csak meredten bámult maga elé. Így medikus taktikát váltott: elkezdett énekelni, amire válaszul a néninek kinyílt a tekintete, egymásra néztek, és onnantól megszületett köztük egy kapcsolat. Ez a momentum adta ennek a filmnek az alapját, irányítva a figyelmet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/10/film-vari-eva-demencia-vamos-zoltan-forgatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik címmel rendez történelmi kalandfilmet Hadik Andrásról és huszárseregéről Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház …