2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Legyen nemes, és döntsön egy univerzum sorsáról

Hirdetés

Legyen nemes, és döntsön egy univerzum sorsáról

A Dűne: Impérium nem az első társasjáték, amely Frank Herbert 1965-ös, nagy sikerű sci-fi-sorozatából merítette témáját, ugyanis már 1979-ben megjelent egy táblajáték, amelyet nem is olyan rég, 2019-ben felfrissítve újra kiadtak. Ám a társasok piaca folyamatosan növekvő terep, ahol bőven megfér egymás mellett egy több évtizedes klasszikus és egy újfajta, a modern kor divatjának megfelelő játékmechanizmusokat ötvöző társas.

Főleg igaz ez akkor, ha mindehhez az aktualitást egy új moziadaptáció szolgáltatja. Az 1984-es, David Lynch rendezte kultikusnak, ám tökéletesnek közel sem mondható Dűne-film után tavaly jelent meg a Timothée Chalamet főszereplésével készült új változat. A Denis Villeneuve-féle Dűne második részét épp most forgatják, többek között hazánkban, a premiert 2023-ra ígérik. De hogy megfűszerezzük a várakozás hónapjait, kipróbáltuk az Impériumot, amely meglepően jó társas lett, a könyv ismerete nélkül is élvezhető, egyszerűen játszható, pont ezért könnyen tanítható játék, ami mégis összetett annyira, hogy kellően változatos legyen.

A doboz ránézésre szép és letisztult, maguk az alkatrészek viszont egyértelműen a funkciót részesítik előnyben a kinézettel szemben.

Hirdetés

A játékosok a nemesi (többek között az első regényből és a Villeneuve-filmből már megismert Atreides és Harkonnen) házak vezetőinek bőrébe bújnak. A karakterekhez vezérkártyák tartoznak, amelyek egyedi képességekkel rendelkeznek, ezt figyelembe véve és okosan kihasználva a kedvünk szerint alakíthatjuk a játékunkat. A vezérkártyákon kívül a táblamezőkön köszönnek vissza a Dűne univerzumának főbb szereplői, a fremenek, a Császár, a Bene Gesserit és az Űrliga. Az ügynökök itt történő elhelyezése növeli a befolyást ezeken a frakciókon belül, ami a győzelmi pontok egyik fő forrása. A többi mező a Dűne bolygó helyeinek állomásait jelöli, a lakott területeket és a sivatagot, amely az egész univerzum egyik legértékesebb forrását, a fűszert termeli.

A bolygón kívül kapott még helyet a tábla felső részén a lanstraad, az Impérium Nagy Házait képviselő testület és a Kereskedőházak Általános Fejlesztő Társasága is.

A kártyák egy vagy több ilyen területhez kapcsolódnak, és csak ott játszhatók ki. Sok területen a játék három nyersanyagának – víz, fűszer és solaris – egyikét is el kell költeni, hogy ügynököt tudjunk küldeni a területre, más helyeken pont ezekből az erőforrásokból szerezhetünk.

Mindemellett a tábla közepén kap helyet a csata, amely minden fordulóban más jutalmat kínál. Ha az ügynökünkkel olyan területre lépünk, ahol fellelhető az ütközet jelképe, katonai egységet küldhetünk a csatába.

Az a játékos nyer, aki a tíz forduló alatt a legtöbb győzelmi pontot szerzi.

A társas világa szépen tükrözi Herbert klasszikusát, a területek és az interakciókból származó összefüggések történethűek, a társas gyönyörűen van balanszolva. Minden győzelmi pontért keményen meg kell küzdeni, és játékostársaink lépései nagyban befolyásolják a mi döntéseinket is. Ezek társasmechanikailag remek dolgok, viszont ez a remek egyensúly csorbát ejt a Dűne világának legizgalmasabb részein: a fűszer értéke nem kimagasló, és az ármánykodás szerepe háttérbe szorul. Ezt az intrikakártyákkal próbálják kicsit megbolygatni.

DSC7432

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ami viszont kifejezetten jó húzás, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/01/dune-imperium-tarsasjatek-teszt-ajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rémisztő, hogy senki nem tudja, pontosan mi a poszthorror

Rémisztő, hogy senki nem tudja, pontosan mi a poszthorror

Az, hogy saját agyszüleményeink valójában mennyire a sajátjaink, igazán akkor derül ki, amikor elszabadulnak az …