2025. július 19., szombatMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 342,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2025.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 342,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Legendás chili csata az Akácfa utcában

Legendás chili csata az Akácfa utcában

Az ezernyolcszázas évek közepén San Amaro poros kisváros volt Texas határán, mexikói családok, amerikai cowboyok és kereskedők éltek itt aránylag békében egymással. S hogy mindez miért érdekes? Pierre elmondja, merthogy Budapesten betért a Tex-Mexbe (BP Texas Mexico) az Akácfa utcában.

A legenda szerint egy Don Miguel nevű mexikói fazon, aki a legjobb tamalét és enchiladát készítette a környéken, minden szombaton a városi piacon árulta az ételeit. Egy napon feltűnt a színen egy amerikai cowboy, Joe McAllister, aki saját kreációját, egy újfajta „chili stew”-t: marhahúsos-babos bitangul fűszeres ételt kínált.

McAllister azt állította, hogy az ő texasi változata sokkal gazdagabb, ízesebb és laktatóbb, mint Don Miguel hagyományos mexikói főztje.

A piac közönsége két pártra szakadt: egyik oldal a mexikói hagyományokat őrző, bonyolult, sokrétegű ételek pártját fogta; a másik a „praktikus” amerikai, húsban gazdag egytálételekre esküdött. Véget nem érő vitába keveredtek, jó hogy nem lövöldöztek egymásra, végül nagy nehezen megegyeztek abban, hogy megrendezik a mindent eldöntő chili csatát, hogy melyik verzió képviseli jobban a határvidék kulináris eszméjét.



10

BP Texas MexicoGaléria: BP Texas Mexico(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Don Miguel és McAllister hatalmas üstökben főzte az ételeket, a városka lakói mindkettőt megkóstolták. Nem tudtak dönteni, végül kínjukban azt javasolták, hogy a két versenyző dolgozzon össze, keverjék a mexikói fűszereket a texasi húsokkal.

  • Don Miguel megmakacsolta magát, szerinte az amerikai változat túl nyers, durva, semmi köze az ősi hagyományokhoz.
  • McAllister pedig azt állította, hogy a mexikói konyha túl bonyolult, nem illeszkedik a vadnyugati életformához.

A chili csata emléke a mai napig él a tex-mex konyhában: minden fűszerben, minden szószban ott lappang a kérdés, ami San Amaro városkájában hangzott el először – vajon hol a határ a hagyomány és újítás között? És vajon lehet-e béke a konyhában?

Mit köszönhetünk William Gebhardtnak?

Nem a csatabárdot kiásni tévedtem be Budapesten az Akácfa utcai tacos bárba. Mondhatnám amolyan szépen fénylő gyöngyszemnek, vagy frissen csiszolt gyémántnak, barátságos, tiszta és kulináris értelemben a csillagos eget célozza, de minimum a csillagos-sávos lobogót, persze tex-mex határvonalak között.

William Gebhardt német származású bevándorló a XIX. század végén érkezett az Egyesült Államokba. Texasba költözött, ahol először egy sörfőzdében dolgozott. Hamar rájött, hogy mi a stájsz arrafelé. Chili nélkül elképzelhetetlen volt az élet Texasban, főleg San Antonio környékén, ahol a „chili queens” néven ismert mexikói asszonyok árulták az utcákon a fűszeres marharagut.

A probléma az volt, hogy a különböző chilifajtákat nem lehetett egész évben könnyen beszerezni.

A mexikói konyha fűszeres változatosságától lenyűgözve Gebhardt egy szép napon San Antonióba utazott, hogy ott tanulmányozza a helyi mexikói ételeket. Elkezdett kísérletezni gyógynövények és szárított paprika őrlésével, különféle chili főzetekkel. Felfedezte, hogy a chili paprikák szárításával és ízesített porrá őrlésével több hónapig frissen tudja tartani a port. Rájött, hogy az amerikai indiánok az ancho paprikát használták az ételeikhez, elkezdte szekérszámra importálni az ancho paprikát a mexikói San Luis Potosíból. Kidolgozta az ideális chilipor receptjét. És ezzel akarata ellenére is hozzájárult a mexikói konyha amerikanizálásához.



10

BP Texas MexicoGaléria: BP Texas Mexico(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Diana Kennedy, brit származású, Mexikóban élő gasztroszakértő szenvedélyesen védte a „valódi mexikói konyhát” és hevesen kritizálta a Tex-Mex irányzatot, amit gyakran „amerikanizált torzulásként” írt le. Sokan az ő hatására kezdték el újra felfedezni a regionális mexikói konyhákat (pl. oaxacai, yucatáni, veracruzi).

A „food as resistance” mozgalmak is megerősödtek: séfek, latinó közösségek éttermek és fesztiválok keretében a kulturális önazonosságot és ellenállást hirdetik. Az autentikus mexikói konyha újraértékelése politikai üzenetként is működik: „Mi nem csak bevándorlók vagyunk – mi kultúrát hozunk.”

Alapvető különbségek

Jelentős különbségek vannak elsősorban az alapanyagok vonatkozásában.

  • A hagyományos mexikói konyhában a kukorica, bab (különféle fajták), chili, avokádó, lime, tök, tomatillo, epazote, kék kukorica dominál. Ennek az egyszerűbb tex-mex változata: marhahús, sárga cheddar sajt, búzalisztes tortilla, konzervek (bab, chili), tejföl. 
  • Az eredeti tortilla kukoricából, kézzel készül, sokféle színben (fehér, sárga, kék). Tex-mex: búzalisztes tortilla.
  • Hagyományos mexikói ízek: összetett, sokszor füstös, savas (lime, ecet), mély ízrétegekkel (pl. mole). A tex-mex erősen fűszeres, csípős, zsírosabb, sósabb – az amerikai ízléshez igazítva.
  • A mexikói fűszerezés komplexebb: különféle chilik, koriander, epazote, fahéj, szegfűszeg, kömény, oregano. A tex-mex egyszerűbb: főként chili por, kömény, fokhagyma és a cheddar dominál.
  • A hagyományos mexikói sajthasználat: oaxacai, queso fresco, cotija – visszafogottan, funkcionálisan adagolva. A tex-mex bőséges, olvasztott sárga cheddar vagy Monterey Jack sajt.
  • A hagyományos mexikói konyhatechnika: hosszú főzési idők, tűzön pirítás, pörkölés, mozsaras fűszerkeverés. Tex-mex: gyorsabb elkészítés, grillezés, sütés, olajban sütés.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2025/05/19/chili-taco-budapest-texas-mexico-gambas-al-ajillo-chicharron-mangalica-tortilla-gasztronomia-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Változott egy előadás időpontja, Ember Márk személyesen hívta fel a nézőket telefonon

Megjelent egy videó az Erkel Színház Facebook-oldalán, amelyben Ember Márk a nézőket hívja fel telefonon. …