2024. március 28., csütörtökMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lefagyasztják az olaszországi áradásokban elázott könyveket

Hirdetés

Lefagyasztják az olaszországi áradásokban elázott könyveket

Az olaszországi áradások, melyek legalább tizenöt ember halálát okozták, Forli település 550 éves könyvtárát sem kímélték meg: a beáramló víz egyebek mellett értékes kéziratokat és antik köteteket áztatott el.

Megmentésükre sietett az egyébként mélyfagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Orogel nevű cég, melyet a városi könyvtár vezetői kértek fel a könyvek lefagyasztására, hogy aztán kiolvasztással és megszárítással megmenthessék az értékes köteteket – szúrta ki a kultura.hu.

A frissen leszedett gyümölcsöt és zöldséget –25 Celsius-fokon szoktunk lefagyasztani, de nem hittük volna, hogy ez a gyors eljárás egyszer az irodalmunk számára is hasznos lehet

– nyilatkozta Bruno Piraccini, az Orogel igazgatója. 

Hirdetés

„Egyelőre nem tudjuk, pontosan hány kötetet kell kezelésbe vennünk. A tervek szerint egyelőre két fagyasztócellát tervezünk e célra felhasználni, melyek kétéves időtartamra állnak majd rendelkezésre” – tette hozzá.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/29/gennaro-sangiuliano-irodalom-konyvek-fagyasztasa-aradasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van, aki nem tud elszakadni a kék busztól és a sárga villamostól

Vannak, akik nagyobb távlatokban szemlélik a fővárost, akiket a flaszter, az utca mozgása ejt rabul. …