2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lebontják a legendás kőbányai rockklubot is

Hirdetés

Lebontják a legendás kőbányai rockklubot is

A Dürer Kert után egy újabb ismert és felkapott budapesti koncerthelyszínt bontanak le még az idén. Csákány alá kerül a Kerepesi út 97. szám alatti családi ház aljában működő egykori Josefina Blues Bell Rockfészer is. A kőbányai mulatóhely és az azt befogadó ház megsemmisítéséről szóló jogerős határozatot tavaly április 14-én fogadta el az illetékes kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya.

A családias hangulatú kőbányai koncerthelyszínt még 1998-ban hozta létre Bányai György zenész, aki vendéglátós munkája előtt többek között a Tepertő Rt. nevű formációnak volt a dobosa. A Túrónak is hívott muzsikus az akkori Zenészmagazinnak így nyilatkozott a nyitás után egy évvel:

A Josefina nevet egy baráti spanyol házaspár nőtagja ihlette. A Blues Bell elnevezés azért kellett az élőzenés helyhez, mert a keresztnév alapján csak egy forró kuplerájt sejtett volna a hely mögött a magyar, ami ugyanennek az üzletágnak egy másik szakága. (…) Először kerthelyiségként működtünk, majd ácstechnikával beépítettük a kertet, egy téliesített főépület és két mellékhajó lett belőle, szigetelt falakkal, tehát jó az akusztikája. Makovecz-stílusban bennmaradt a kedvenc akácfám is.

A meleg konyhával is felszerelt koncerthelyszín hamar a főváros éjszakai életének rock- és bluesközpontja lett. Havi rendszerességgel fellépett itt a szárazföldi tengeri medveként is ismert Hobo Földes László, aki rendszeresen elmesélte koncertjei után, hogy amikor egyszer hajnali háromkor megkérdezte a turnébuszban Pest határában Bill bátyót, hogy mit fog csinálni „kezében a fegyverrel” amikor hazaér, akkor Deák Gyula összetette a két kezét, égre emelte tekintetét és így válaszolt:

Hirdetés

Lacikám, azt hiszem lezuhanyzok majd egy jó kis szaftos kacsapörkölttel.

A Josefina színpadán a „magyar ősrock” szinte összes kultikus képviselője fellépett. Hobó és Bill kapitányon kívül többek között itt a X. kerületben mutatta be az életet Babolcsai néninek a P. Mobil, a közeli helyeket a Bikini, itt utálta meg az egész XX. századot a Beatrice, itt kefélte hiába sáros új cipőjét Takáts Tamás, itt nem sajnálta idejét Vörös István és a Prognózis, valamint itt terelgette veresegyházi asszonyait Janicsák István és a Z’Zi Labor is. A Pokolgép frontembere, Kalapács József is gyakran fellépett a porondon akusztikus számaival. Állítólag itt a Kerepesi úton hangzott fel az országban elsőként egy ausztriai lágerben gyanús körülmények között elhunyt Bencsik Samu gitáros emlékére 1995-ben átírt, a négy rocktenor (Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula és Tunyogi Péter) által előadott, harmadik versszakkal kibővített „A zöld, a bíbor és fekete” című nagy sikerű ballada is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/05/07/lebontjak-a-legendas-kobanyai-josefina-blues-bell-rockklubot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …